МВР е възстановило порочната си практика отпреди няколко години да прави дарения само на себе си през собствената си фирма "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ), като по този начин заобикаля забраната за „подаръци”, пише в.”Сега” в утрешния си брой, като се позовава на отчета на силовото ведомство за първото полугодие.

Общата стойност на даренията е 591 145 лв. От БМВ (която беше монополист в изработката на регистрационни номера) са дошли две коли – едната за 28 227 лв., а другата за 5936 лв. Други дарители са посолствата на Китай и САЩ.

Пари са давали и редица малки и бедни общини, които по традиция плащат бензина на патрулките, макар МВР да разполага с бюджет от над 1 млрд. лв. всяка година.

Ограничението да се получават дарения бе въведено преди няколко години, след като стана ясно, че полицията е получавала подаръци от хора, които разследва. След връщането на ГЕРБ на власт обаче МВР отново започна да получава подаръци от общини, а фирмата БМВ, която за кратко отиде в системата на транспортното министерств, отново се оказа към силовото.