Министерството на външните работи на България (МВнР) призова Скопие да се разграничи от действията на македонския гражданин, разбил българската паметна плоча на връх Каймакчалан.

Миленко Неделковски, журналист със скандална репутация, се похвали във фейсбук профила си на празничния за България 22 септември – Денят на Независимостта, че е разбил плочата и публикува свои снимки, на които размахва голям чук над купчина камъни.

„Призоваваме властите в Република Македония ясно да се разграничат и повече да не допускат подобни позорни актове, които, за съжаление, не са изолирани случаи и са особено тревожни в момент, когато двете страни преговарят за подписване на Договор за добросъседство“, се казва в позицията на МВнР.

„Българската държава години наред полага усилия за организиране на съвместни чествания на паметта на загиналите войници и подобаващо обозначаване на техните гробове. Това е утвърдена световна практика, почитаща паметта на загиналите от всички страни на военните конфликти, символизираща помирението и желанието за мирен съвместен живот, и не е свързана с користни политически, национални или религиозни мотиви.

От години властите в Република Македония поемат ангажимент да разгледат българските предложения в тази насока и от години сме свидетели на продължаващи вандалски актове. Актове срамни и необясними, поне от гледна точка на общочовешките ценности, като уважението към спомена за мъртвите“, пише още в позицията на министерството.

В битката при Каймакчалан (12 – 30 септември 1916 г.), част от битките на Солунски фронт по време на Първата световна война, една срещу друга се изправят армиите на България и Сърбия.

Сръбската страна дава около 4600 жертви. България губи около 2000 войници, а ранените са почти 6000.

Битката е спечелена от Сърбия, но в стратегически аспект не успява да стане особено важна – заради настъпващата зима, която прави трудно продължаването на настъплението на силите на Антантата.