Няма да подкрепим крайни национализми в управлението. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ при първото му изказване в новия 44-ти парламент. Той посочи, че консултациите за правителството се провеждат по начин, налагащ впечатление за тежки договорки.

„Призовавам за модел на поведение, за мнозинство на ценностна основа, което да гарантира сигурността в страната и да засили позициите във външната политика. Когато се поема власт, се поема и отговорност и управляващите не могат да избягат от нея“, категоричен е той.

По думите му създаването на неясни мнозинства трайно разрушава демокрацията и държавността. Предсрочните избори бяха стратегически важни за страната и подкрепихме програма за борба с демографската криза и бедността, добави Карадайъ.

Той заяви още, че тезата за обединението е била основна за политическата програма на ДПС и за нуждата от обединителен патриотизъм пред опасността за общото. По границите ни има напрежение, на балканите не е спокойно и по света е все по-тревожно, каза той.

„Важно е да положим усилия за председателството на Съвета на ЕС с подкрепата на всички формации и с работата на всички държавни органи и институции. Трябва ясно да формулираме приоритетите, които са основни за нашето бъдеще. Трябва да осъзнаем нуждата от обединение и да върнем нормалността в политиката. Нека всички разчетат правилно резултатите от изборите и да понесат ролята отредена от избирателите, дори и това да значи да не са във властта“, заяви още председателят на ДПС.