Можем да загубим 160 млн. лв. европари, предназначени за здравеопазване
Новият здравен министър Кирил Ананиев разполага само с един месец, за да подготви проекта за модернизация на Спешната помощ
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Пари
Снимка: iStock

Съществува сериозен риск да загубим милиони, предназначени за подобряване на здравеопазването у нас. Новият здравен министър Кирил Ананиев разполага само с един месец, за да подготви проекта за модернизация на Спешната помощ.

Ако не се спази срокът, можем да загубим 160 млн. лв. заради поредната рокада в министерството.

Най-голямото притеснение е сред медиците в Спешната помощ, на които от години им се обещава преобразяване на системата по модела на останалите в Западна Европа, а на пациентите – достъп до спешна помощ в рамките на 30 минути.

2111496185.jpg

Проектът предвижда закупуването на 400 нови линейки, както и ремонти на 34 спешни отделения в държавни болници, 27 центъра за спешна медицина и 176 филиала към тях.

2111496184.jpg

Това трябваше вече да се е случило. Проектът обаче веднъж беше забравен заради честите смени на здравни министри през годината.

Помещенията в ботевградската спешна помощ са ремонтирани за последно преди 18 години. Във всяка от трите стаи има паднала мазилка, стара апаратура и разпадаща се кушетка.

„Въпреки условията на филиала, ние продължаваме да работим и да обслужваме пациенти”, казва д-р Ирена Маринова.

2111496183.jpg

Спешната помощ в София пък се нуждае от нов автопарк. Само за година 80-те линейки в областта са навъртяли над 3,2 млн. километра. Това се равнява на четири пъти разстоянието от Земята до Луната и обратно. Средната възраст на автомобилите е 10 години, а най-старата линейка е на 17.

От здравното министерство отговориха писмено, че кандидатстването по проекта се движи по план и няма опасност да изгубим парите.

Дали ще успеем да подготвим кандидатурата си в срок ще стане ясно в средата на декември. Ако получим финансирането, модернизацията трябва да се усети най-късно до три години.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре