Навлизат дроновете и има много дебати за начина на интегриране на отделните системи. Това е една от най-важните теми и мисля, че приемането на закон за ще бъде съществена част от дискусията. Това заяви министърът на транспорт Ивайло Московски при откриването на 54-тата годишна конференция на Международната федерация на асоциациите на ръководителите на полети (IFATCA).

Според министъра пред ръководителите на полети вече съществуват много предизвикателства. Една от най-сериозните теми е интегрирането на отделните системи, особено след навлизането на дроновете, коментира той.

Имам възможността да наблюдавам и другите сектори в транспорта – сухопътния, въздушния и водния и считам, че технологиите, които навлизат в тези други сектори ще бъдат едно сериозно предизвикателство и пред авиационния бранш”, допълни министърът.

Московски е категоричен, че въпреки зачестилите инциденти в авиационния бизнес въздушният транспорт остава най-сигурен.

Той увери, че предвиденото увеличение на персонала в авиацията до 2017 г. няма да бъде изкуствено. Причина за това е, че увеличаването на въздушния трафик води след себе си и до увеличаване на приходите от такси.

По време на конференцията министър Московски заяви, че що се отнася до сухопътния транспорт, и по-точно БДЖ, реформите се правят с пари. „През изминалия мандат се опитахме да направим реформи без пари. Така изостанахме в реализиране на инвестиционната програма”, допълни още той.