Нито една общинска болница няма да бъде закрита в следствие на Националната здравна карта. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов днес пред постоянно действащата комисия по здравеопазване към Националното сдружение на общините, съобщиха от МЗ.

„Напротив, картата гарантира на всяка болница възможността да продължи да изпълнява пълния обем на извършваната досега дейност, както и че ще получи пълното финансиране за това. Целта на картата е да се превърне в база за провеждане на национална политика и да осигури справедлив и равнопоставен достъп на всеки български гражданин до системата на здравеопазване”, подчерта Москов.

Здравната карта ще покаже какви са нуждите от определени медицински дейности в различните части на страната. На база на този анализ НЗОК ще отпуска средства за съответните болници. Така, ако има излишък от определен тип лечебни заведения, само част от тях ще получават държавно финансиране, а останалите ще трябва да работят на частно.

Противниците на министъра са на мнение, че именно общинските болници ще бъдат ощетени и много от тях може да се окажат без финансиране за сметка на частните лечебни заведения.

В стремежа си да плашат хората и да бранят статуквото на порочното финансиране депутатите от БСП и ДПС превърнаха "социалнозначими заболявания" в мръсна дума, каза още министърът.

Истината е, че това са най-тежките и най-травматични за пациентите и за обществото заболявания. За тяхното лечение държавата гарантира незабавен достъп до лечение, е допълнил Москов.

Министър Москов е посочил, че повече от 530 хиляди леглодни е планирала НЗОК за тази година в рамките на три нови клинични пътеки за продължително лечение. Това за първи път дава възможности на всяка болница да осигури и продължителна грижа за своите пациенти.