Ваксината "Пентаксим", внесена у нас, е френска, доставена е от Франция в Турция, компонентът "пентаксим" е произведен във Франция, а част от продукта се допакетира в турски завод, който има документи за добра производствена практика. Това заяви по време на парламентарния контрол в отговор на въпроси от опозицията за ваксините бебета, които миналата година бяха внесени от Турция здравният министър Петър Москов, цитиран от БТА.

„Няма турска ваксина, има френска, която е допакетирана в турски завод”, обобщи Москов и показа документи, че ваксината е идентична по състав на освободената от Франция ваксина.

Здравният министър уточни, че ваксината "Еувакс", която е за профилактика на хепатит Б, няма да бъде използвана за деца и е предложена от турската страна във връзка с бежанския поток. Москов допълни, че тя не е предвидена в задължителната част на имунизационният календар.

Москов напомни, че Министерството на здравеопазването мина първо по стандартния път за набавяне на ваксините чрез обществена поръчка, но на нея не се яви нито една фирма. Той предупреди, че страховете, които се насаждат у хората, са много по-голям проблем от това кой е министър и кое е мнозинството.

Целта на този дебат беше не да вкарваме в паника родителите, но успяхме да видим паника в очите на министъра. Ние мислим за Вас като за бивш министър на здравеопазването”, каза по време на разискванията Тунчер Кърджалиев от ДПС.

След дебата за ваксините, внесени от Турция, депутатите гласуваха единодушна "за" предложението министърът на здравеопазването да предоставя два пъти годишно текущ доклад за ваксините. Той ще внася докладите си в Комисията по здравеопазване януари и юли.