Проверяващ екип на Министерството на здравеопазването е на територията на МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" Стара Загора по сигнали, че болните там са оставени без отопление.

Министърът на здравеопазването Петър Москов разпореди незабавна пълна проверка на дейността на лечебното заведение, съобщиха от МЗ.

Заради допуснато немарливо отношение към пациентите и управлението на болницата, министърът предприе действия по свикване извънредно заседание на Съвета на директорите за избор и упълномощаване на прокурист до провеждане на общо събрание за избор на нов Съвет на директорите и на нов изпълнителен директор, се казва в съобщението.

Преди това Москов е провел телефонен разговор с кмета на Стара Загора Живко Тодоров, от когото получи уверение, че парното на сградите към ЛЗ ще бъде пуснато в рамките на днешния ден. МЗ гарантира изплащането на натрупаните до момента задължения за отопление, както и необходимата за това сума до края на годината. В тази връзка министър Москов изказа специални благодарности за бързата реакция на кмета Живко Тодоров.

Заместник-министър Ваньо Шарков пък проведе разговор с директора на УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив – проф. Карен Джамбазов, който пое ангажимент при необходимост да бъдат осигурени медикаменти и специалисти за новородените и недоносените деца.