Освен Министерството на здравеопазването, и НЗОК може да подпомогне парично университетските, областните или общинските болници, които имат спешни отделения и обслужват голям брой население, каза днес във Варна министър Петър Москов.

"Надявам се, че решението на Надзорния съвет на Касата ще бъде ясно ориентирано към това големите структуроопределящи, областни, университетски болници да получат допълнително финансиране, за каквото има пари, каквито са в резерва на касата", каза той.

Министърът предлага общините да поемат финансирането на болниците, на които са собственици, за да се облекчи държавата.

Според него няма нужда да се издържат поравно 400 болници. Тези, които се модернизират с държавно и европейско финансиране, получават подкрепата на държавата, а които са в криза, ще бъдат стабилизирани, ако това е оправдано.

Москов изрази надежда, че до края на юли парламентът ще гласува промените в Закона за лечебните заведения. 

Той коментира, че темата за приватизацията или навличането на частни капитали в болниците все още среща противоречиви мнения и има нужда от още дискусии. Според него обаче не е изключено въпросът отново да бъде поставен на дневен ред още в края на тази година.

За идеята медицинските сестри да бъдат задължавани да практикуват няколко години първо в родината си и едва след това да имат право да работят в чужбина, министър Москов посочи, че вече се извършва правен анализ доколко е възможна такава стъпка.

"Ясно е, че произвеждаме кадри, които се реализират изключително успешно навън, а у нас се оформя дефицит", каза Москов.