Реформаторският блок не е смокинов лист, а беше и трябва да продължи да бъде катинарът. Това заяви в предаването „Тази сутрин” по bTV здравният министър Петър Москов, който реши да остане на министерския пост, след като партията му ДСБ се оттегли в опозиция.

Така той отговори на лидера на ДСБ Радан Кънев, който заяви, че опасението, че Реформаторският блок може да се превърне в смокинов лист, се е оправдало. 

Надявам се, че Радан Кънев има път назад, каза Москов в студиото на „Тази сутрин”.

„Безкрайно разбирам личната позиция на Радан. Не приемам личната опозиция да се превръща в политическа позиция на ДСБ и Блока”, подчерта той.

Москов отново повтори, че е и винаги ще бъде министър на Реформаторския блок.

За поста в здравното министерство последното нещо, което може да се каже, е, че е сладък, изтъкна Москов в коментар на изказванията, че министерското кресло се е оказало по-сладко от политическия му пост в ДСБ.

Пътят на ДСБ на излизане в опозиция не е добър и не е правилен, защото партията се лишава от възможността да променя, коментира още министърът, който напусна зам.-председателския пост в ДСБ и остана редови член на партията.

Той допълни, че не е съгласен с политика, която да води ДСБ в капсулиране и изолация и от партия в управлението тя да бъде превърната отново в клуб по интереси от интелигентни и смислени хора, от които нищо не зависи.

Не ми е за пръв път в ДСБ позицията ми е да е различна от мнозинствената. Винаги след 2-3 месеца се е оказвало, че аз съм бил прав. Хората, които ме наричаха „гербаджия”, сега са в ГЕРБ на заплата, отбеляза още министърът.

Той не се съгласи с призивите да се оттегли като министър, защото така щял да добие голяма популярност. Популярността не е за да я имаш. Рейтингът е да имаш гориво, за да правиш неща, които често са непопулярни, подчерта Москов.

По думите му политикът не трябва да създава кризи, а да търси и намира решения. Според него в момента решението е добро, тъй като между РБ и ГЕРБ вече тече процес по подготвяне на анекс към коалиционното споразумение с ясни цели и ясен акцент върху правосъдната реформа и антикорупционното законодателство.

По думите на Москов номинираната за правосъден министър Екатерина Захариева е получила гаранции, че й дават картбланш за реформи. Той изтъкна, че тя е предложение, около което управляващата коалиция се е обединила.

Днес министърът празнува 45-ия си рожден ден, за което си пожела здраве и разум.