Министърът на здравеопазването Петър Москов откри националната информационна кампания за ваксините, целяща да осведоми родителите за ползите и евентуалните рискове от ваксинирането на децата им.

Ваксините от задължителния имунизационен календар за тази година са гарантирани. Готова е и тръжната процедура. Предвидените количества трябва да осигурят и пропуснатите имунизации на децата през 2014 г. и 2015 г.

По повод критиките за осигуряването на ваксини от Турция, здравният министър се позова на европейските институции, които препоръчват търсене на решения, заради обща европейска криза с ваксините.

На въпрос дали други европейски държави са потърсили помощ от невропейски страни, той отговори, че когато българската делегация е била на посещение в Турция, за да търси договорка за френската ваксина, която се пакетира в Турция, там са били и делегации на Испания и Хърватия. „На тях това беше отказано, защото ние имахме с какво да отговорим на хуманитарната криза на Турция – това е нашата БЦЖ ваксина“, каза Москов.

Той иронично пожела успех на опозицията при събирането на мотиви за предстоящия вот на недоверие.

„Имам пълно спокойствие при престоящия вот на недоверие, ако той бъде внесен. Всяко едно нещо, което вършим следва програмата на управление и има ясен отчет”, каза Москов.