Министерството на образованието и науката в момента е ангажирано с разработването на новите държавни образователни стандарти в 18 направления. Това каза в Разград министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, цитиран от БТА.

Той посочи, че те ще бъдат интегрална част от новия Закон за училищното образование. „Отговорността е огромна, защото след тези образователни стандарти и закона, следват новите учебни планове, програми и учебници, които всички чакат”, каза Танев.

Министърът добави, че ведомството има ограничени възможности по закон да променя учебниците без цялата необходима предварителна законова инфраструктура.

„Може да се променят отделни изречения, но това не е онази реформа, която цялото общество очаква и която ние искаме да проведем със сигурност”, заяви Танев, който призова за търпение.

Той добави, че при създаването на стандартите министерството ще разчита на обратната връзка от Регионалните инспекторати по образованието, директорите и учителите, а също така и мнението на университетите.

Търсим мислещите деца

"Стандартизирана е образователната система в България, не предлага специален подход към различните деца, печелят зубрачите, а ние ще търсим мислещите деца", заяви Танев.

"Демографският проблем не е само в България, идва от север отдавна и има създадени гъвкави форми за решаването му в сферата на образованието, като ваучерната система", заяви проф. Тодор Танев.