Младен Маринов: Няма как да има полицаи на всяка критична точка по пътя
Такава точка е всяка пешеходна пътека или всяка дълга права, подходяща за изпреварване, допълни още той
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 0
    4
Младен Маринов
Снимка: Ладислав Цветков

„Полицията прави всичко, което е по възможностите ѝ. Няма как да присъстват полицаи на всяка критична точка и никъде по света не се прави така. Такава точка е всяка пешеходна пътека или всяка дълга права, подходяща за изпреварване”, заяви главния секретар на МВР Младен Маринов.

По повод пътните инциденти с много жертви през последните дни, премиерът Бойко Борисов свика спешна среща, на която да му докладват мерки и предложения за намаляването на инцидентите.

Спешни мерки: Видеорегистратори и задължителни колани в автобуситеШофьорите, които са извършили тежко пътно нарушение, ще се отвеждат в най-близкото районно управление – това са част от мерките, набелязани на извънредното заседание при премиера

Едно от предложенията е всеки заловен на пътя нарушител, да се кара в местното районно управление, където да му бъде правена пълна справка на нарушенията. „Тези рестрикции ще бъдат само към нарушителите на закона. Всеки един, който спазва закона, ще си пътува нормално”, категоричен е Маринов.

По думите му във вчерашния ден, който беше световен ден за почит на загиналите на пътя, отново сме завършили денонощието с общо три нови жертви.

10 жертви на две тежки катастрофи за денонощие на един и същи участък (ОБЗОР)13-годишно дете загина днес, а 9 души – вчера

Една от тях е 51-годишен мъж, който е бил ударен от тир малко след ГКПП „Лесово”. „Нарушителят беше избягал, но след бързо издирване го задържахме в Шумен. Украински гражданин, който се е опитал да прикрие следите от произшествието”, поясни Маринов.

Другите две жертви са блъснати пешеходци – един в района на Перник и друг, близо до Бургас от тази сутрин.

16-годишно момче е убито на пешеходна пътека на пътя Бургас – СозополАвтомобилът няма спирачен път

По повод шофирането с превишена скорост, Маринов поясни, че се прави всичко възможно да бъде изключен човешкият фактор от глобяването, за да няма случаи, в които „полицаят да определя глобата”.

Според последните статистики броят на жертвите по пътя у нас е намалял за последната година. От МВР правят всичко възможно всеки нарушител да си плаща глобите, като в противен случай се свалят регистрационните табели от автомобила.

Също така предстои системите на НАП и КАТ да бъдат свързани, за да става бързо ясно кой шофьор какви нарушения има и какво не е заплатил от глобите.

Не мога да кажа, че тези мерки не действат възпитателно. Въпреки концентрацията на произшествия в последните дни, имаме 51 жертви в сравнение с миналата година”, поясни Маринов.

„На нас ни се иска да имаме нула жертви, но ако спрем наказателната дейност, не знам какво ще се случи”, поясни още Маринов по повод коментарите в обществото, че действията на МВР реално не превъзпитават шофьорите.

Дръзкото убийство в Перник

„Извършителят на убийството в Перник е обявен за издирване с червена бюлетина в зоната на Европейския съюз”, поясни Маринов. По думите му след като е извършил престъплението, мъжът бързо е напуснал страната по посока Сърбия.

Застреляха наркодилър пред заведение в центъра на Перник Жертвата е криминално проявен, има две присъди за наркотици

„Бил е известен на полицията като потърпевш от кражби и склоняване към самоубийство. Нямаме данни с жертвата да се познавали. Разменили са си някакви реплики, което е мотивирало неговите дейстивя. Дори не е било сериозен спор”, поясни още Маринов.

  • 0
    4
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре