Трябва да се намери решение за хората, които трябва да преминат границата, които идват от Гърция за България или от Италия към България. Това каза външният министър Даниел Митов с блокадата на гръцко-българската граница заради протестите в Гърция.

Той съобщи, че българският посланик в Атина се е срещнал на съответните нива с всички, от които зависи евентуалното решаване и подобряване на ситуацията, като е било получено уверение за съдействие.

Ние се стремим максимално бързо да създадем условия през съдействието на гръцките ни колеги, за да могат тези хора да преминат максимално бързо, каза още министърът.

Стачките са стачки, не бива обаче вътрешни проблеми да се превръщат в повод за нарушаване правото на свобода на движение, отбеляза Митов и допълни, че именно по този повод МВнР ще търси съдействието и на Брюксел.

Разбираме трудността, в която се намират нашите гръцки колеги, но и те трябва да ни разберат, че има нужда да бъдат защитени определени основни принципи и права в рамките на ЕС, коментира министърът, цитиран от БТА.

Той заяви още, че българската кандидатура за генерален секретар на ООН трябва да бъде обявена в момент, който ще е най-подходящ за нейния успех.

"Става въпрос за това да "изиграем" по максимално добрия начин шансовете си. Всички тези приказки, колко сме били закъснели, идват от хора, които не разбират много динамиката на процеса. Време има. Ясно е, че трябва да направим така, че в най-подходящия момент да обявим тази номинация, ние оценяваме шансовете и кандидатурата трябва да бъде обявена в момент, в който ще е най-подходящ за нейния успех", коментира Даниел Митов.

Министърът обясни, че МВнР не е единствената институция, а има други, много по-важни институции, които трябва да си кажат думата преди да бъде изпратено писмото с българската номинация. Митов обаче заяви, че МВнР е подготвено да даде пълна подкрепа за българската кандидатура и да вложи всичките си усилия и ресурси, за да я защити, която и да е тази кандидатура.
Той посочи също, че с Ирина Бокова имат редовен диалог.