Правото на свободно движение е едно от най-важните индивидуални права на гражданите на Европейския съюз. Това е съобщил министърът на външните работи Даниел Митов в телефонен разговор с британския министър по европейските въпроси Дейвид Лидингтън, съобщиха от Министерство на външните работи.

Днес британският премиер Дейвид Камерън представи идеи за законодателни промени и административни мерки, които да ограничат имигрантите от ЕС към страната. Според България обаче има достатъчно европейски механизми „за ограничаване на случаите на злоупотреби и измами с правото на свободно движение”.

„България нееднократно е заявявала готовност за по-активен обмен и сътрудничество с Великобритания за възпрепятстване на опити за злоупотреби със социални помощи, които накърняват правото на свободно движение”, е подчертал Митов пред Лидингтън, отбелязвайки, че София проявява разбиране към вътрешно-политическата ситуация във Великобритания.

Според външния министър част от представените днес предложения за изменения в областта на свободното движение на работна сила пораждат известни съмнения за тяхната съвместимост с принципа на недискриминация между гражданите на ЕС. „В същото време разбираме, че предстои те да бъдат превърнати в конкретни законодателни и административни мерки и по-точна оценка за тяхната съвместимост с правото на ЕС, ще бъде възможна едва на този етап”, е казал още той.

„Безспорен е фактът, че мобилността на работна ръка има съществен положителен принос за икономическото развитие в ЕС”, подчертал Митов, който отбелязал, че данните за гражданите на България и Румъния, пребиваващи във Великобритания, доказани от различни изследвания, включително британски, недвусмислено сочат, че тяхната цел не е ползване на социалната система на страната.

„Равнището на заетост при тях е почти 80%, при средно за страната 73%”, е припомнил българският министър. „Икономически изследвания във Великобритания показват, че имигрантите от страни членки на ЕС създават повече приходи в британската икономика отколкото са разходите, които социалната система на страната прави за тях”, е казал още той, като е изразил увереност, че сътрудничеството между двете страни ще продължи.