Твърдението, че потокът от руски туристи у нас ще намалее заради санкциите наложени от ЕС е част от масова дезинформация по проблема. Ако има намаление на руските туристи, то ще се дължи на намалената им покупателна способност. Това коментира пред БНР външният министър Даниел Митов.

Над 300 000  руски граждани притежават имоти в България и практически "ще си дойдат вкъщи и ще си доведат семействата, заяви министърът.

„Има предупреждение към служителите в силовия сектор на Русия да внимават при пътуванията си в държави, които имат сключен договор за екстрадиция със САЩ”, посочи още той.

Шенген

„В ЕС има нагласа на България и Румъния да се даде хоризонт за влизане в Шенгенското пространство. Ако България получи някакъв хоризонт и пътна карта, първоначално за отваряне на въздушни граници, а после - за всички останали, това ще е напълно достатъчно, за да знаем в какви рамки се движим и кога можем да станем пълноправен член на Шенгенското пространство”, подчерта Митов.

По думите му България е сред страните с най-много молби за бежански статут, а сме на опашката по средства от солидарния фонд на ЕС за настаняване и интеграция на бежанци.

Предстои с турска помощ да се разследват и случаите, за които към страната има обвинения, че на българската граница са били отблъснати иракски и сирийски бежанци и към тях е имало насилие.

„Обстоятелствата обаче винаги или почти винаги се оказват много различни от това, което излиза в публичното пространство”, отбеляза той.