Още е рано да се говори за вдигане на санкции и за компенсации, заяви външният министър Даниел Митов по повод подписаното в Минск споразумение за прекратяване на огъня в Източна Украйна, предаде БГНЕС.

„Държави от ЕС като Германия, Италия, Австрия също претърпяха огромни загуби от санкциите. Но както виждаме всички стоим солидарни зад определени принципи, държим на спазването на международното право повече от други неща", изтъкнат първият български дипломат, който се срещна с австралийския си колега Себастиан Курц.

"Оптимисти сме от случилото се, най-важното е именно спирането на огъня, трябваше да спрат да загиват хора, да спрат военните действия, подчерта министър Митов за споразумението от Минск.

По думите му трябва да се изгради много сериозен механизъм за проверка и наблюдение по изпълнение на самото споразумение, а „оттук нататък трябва да започнат политически разговори за регулиране конфликта".

На въпроса дали смята проекта "Южен поток" за закрит, австрийският външен министър заяви: "Ние уважаваме решението на Газпром и Русия, аз съм в тесен контакт с представители от други страни и дискутираме с тях други форми на сътрудничество в енергийния сектор".