Директното договаряне за шествалентната ваксина за новородени е обявено вчера, а в следващите дни ще приключат процедурите. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков при изслушването си в пленарна зала. Той допълни, че доставки на петвалентна ваксина се очакват в периода 6-11 ноември.

Проверка, направена вчера, е показала, че при личните лекари са налични 22 000 дози четиривалентна ваксина, в Регионалните здравни инспекции има 4800 дози четирикомпонентна ваксина, а в склада на Министерството на здравеопазването - още 30 000 дози.

Пред депутатите Ненков припомни по какви причини в момента има недостиг на шествалентна ваксина за деца. „През 2014 година един от производителите уведомява МЗ, че няма да доставя петвалентна ваксина. В това писмо производителят съветва МЗ да преоцени имунния си календар”, обясни той и допълни, че МЗ обявява търг, обществена поръчка, за доставка на петвалентна ваксина.

„МЗ не обявява директно договаряне за осигуряване на петвалентна ваксина. Много бързо се променя наредбата за имунизационния календар, където пише, че децата ще се ваксинират с шествалентна ваксина”, посочи Ненков и добави, че един от производителите въвежда в позитивния лекарствен продукт своя нов продукт – шествалентна ваксина.

„При отварянето на документите става ясно, че шествалентната ваксина ще се доставя в друга опаковка, но тя не фигурира в позитивния лекарствен списък. Сключваме договора за петвалентната доставка”, заяви Ненков.

„Прекратяването на обществената поръчка в частта с шествалентната ваксина е защото не може да бъде закупена. Бях неприятно изненадан, когато в последната минута дистрибутора подаде жалба в Комисията по защита на конкуренцията”, каза още Мирослав Ненков.

Всички постъпили сигнали в МЗ за това, че общопрактикуващи лекари отказват ваксинация с четиривалентна ваксина, веднага са препратени към Районните здравни инспекции, и има глобени медици.