Нормално ли е министри да заплашват висши магистрати, докато България получава пореден отказ за членство в Шенген? Това попита лидерът на младежката формация на БСП Явор Гечев на поредна пресконференция, посветена на ревизия управлението на кабинета „Борисов”.

Обект на атаките на Гечев отново бе бившият земеделски министър Мирослав Найденов, срещу когото от левицата твърдят, че са събрали достатъчно улики и доказателства за повдигане на обвинение.

Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди миналата сряда, че срещу Найденов няма образувано досъдебно производство, за каквото попитаха от БСП. Обвинителят обаче посочи, че съществувало следствено дело срещу неизвестен извършител от 09.11.2009 г.

„Настояваме главният прокурор ясно да каже дали е имало политически чадър над управляващите,” заяви днес Явор Гечев и припомни, че в понеделник изтича крайният срок, поставен от левицата за информация по случая. Цацаров обеща да съобщи подробности идната сряда.

Тогава от БСП очакват отговорите на няколко въпроса: „Защо от 2009 г. досега няма ясни предприети действия, как така е бил сменен прокурорът по делото, какво е наложило това и защо свидетели по делото са давали показания и след това те са били променяни или оттегляни. Упражняван ли е политически натиск върху тях от страна на ГЕРБ и Найденов. Как ще гарантира прокуратурата, че документи и СРС, свидетелски показания и други материали по делото няма да бъдат унищожени?”

Явор Гечев припомни и скандалния случай с доставката на 92 тона заразен с гъгрица боб, предназначен за социално слаби граждани. „Това беше поръчка за над 30 млн. евро и бе спечелена от една фирма на многократно завишени цени. Спечелилата фирма е една от разследваните от прокуратурата, а именно „ЧЕХ - Йосиф Новосад", препоръчана лично от Найденов, по показанията на свидетелите, за спонсор на ГЕРБ за изборите през 2009 г.,” изтъкна социалистът.

Великотърновската фирма „Чех" е издала фалшив сертификат за качество първо на фирмата, която доставила боба с гъгрици през миналата година - фирмата „Фантастика 95".

Тъй като не били предприети конкретни мерки срещу фирмата, според Явор Гечев е очевидно, че „въпросната група за търговия с влияние продължава безнаказано да извършва злоупотреби с евросредства, начело с Мирослав Найденов и е нанесла още по-големи щети на държавата за нови 30 млн. евро”.

„Знае ли Бойко Борисов за това и докога ще продължава да мълчи,” попита още лидерът на младежката организация на БСП и призова прокуратурата да се самосезира, за да провери обществените поръчки по същата схема за 2011 г. и 2012 г. Той изрази съмнение, че и в тези години цените на продуктите са били многократно завишавани.

От БСП напомнят, че срокът за внасянето на документи по обществената поръчка за доставка на храни през 2013 г. изтича днес и питат дали отново същите фирми ще спечелят търга.