Трима от министрите в кабинета „Орешарски”, чийто пълен мандат бе поставен под значителен въпрос след обявеното искане на ДПС за предсрочни избори, оставиха бъдещето си в ръцете на политиците. Все пак заявиха неизчерпан експертен потенциал и готовност да предадат властта в добро състояние.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви пред БНР, че ресурсът на кабинета от гледна точка на експертния потенциал не е изчерпан. „Но ако е изчерпано политическото доверие в този кабинет и ако са изчерпани възможностите за стабилно функциониране на парламента, то наистина трябва да се мисли в тази посока. Но това е въпрос, който трябва да решат политическите партии, които подкрепят правителството”, каза още той.

На въпрос има ли разумна алтернатива за България в момента, Йовчев отговори: „Алтернативи винаги има. Да мислим, че едно правителство е единствено възможното, не е правилно. За жалост, това, което лично аз прогнозирах преди 1 година, че политическата обстановка е такава, че всеки следващ парламент и правителства няма да бъдат по-стабилни, мисля че ще се е оправдаят. И следващият парламент, и следващото правителство няма да работят в комфортна среда”.

По-рано през деня финансовият министър Петър Чобанов обеща достоен изход от властта. „Ние нямаме друг избор, освен да оставим страната стабилна, а това условие изисква да продължим по пътя, по който сме поели с фискалната политика”, коментира той.

При хипотеза за избори до края на годината следващото правителство е в правото си да приложи каквато реши бюджетна политика, но ще има подготовка в това отношение от сегашното правителство, добави финансовият министър.

Министърът на отбраната Ангел Найденов обяви, че трябва да се мисли за дата на предсрочните избори, предаде БНР. Той не изключва и провеждане на заседание на ръководството на БСП по темата преди края на тази седмица.

„В БСП, след като сме казали А, т.е. казали сме,че не ни плашат предсрочни избори и че властта не е самоцел, трябва да кажем и Б. Да мислим в това число и по варианта кога могат да бъдат проведени тези предсрочни парламентарни избори. Всичко е въпрос на политически разговори и на постигане на съгласие, в това число и съгласие от страна на министър-председателя. Естествено ,по-важно е не толкова фиксирането върху сроковете, а какво точно работи правителството и всеки един от министрите”, каза още той.

  • Парламентът пак няма кворум
  • Кой ще влезе в състава на новия служебен кабинет?
  • Служебният кабинет - съставен от експерти с проевропейска насоченост
  • Вигенин си тръгва с чувството за изпълнен дълг към държавата
  • Плевнелиев връчи мандат на Местан, той го върна
  • Орешарски оглавил "не най-тежката, но най-нестабилна" година в новата история
  • Бойко Борисов обяви последен работен ден и пожела приятна игра
  • Най-запомнящите се моменти от 42-то Народно събрание
  • Депутатски бисери (ВИДЕО)
  • Мерджанов: ДПС може и да не върнат мандата за правителство