Приемането на нов закон за спорта, който да доближи България до „най-елитните държави в спорта”, е един от най-спешните приоритети на новия министър на младежта и спорта Красен Кралев. Това обяви самият той във Варна в четвъртък.

Според министъра общините трябва задължително да отделят средства за масовия спорт, а министерството ще финансира централите и клубовете, които обръщат внимание и развиват детско-юношеския спорт.

Министърът каза още, че се обсъжда въвеждането на трети час по физическо възпитание в училищата. Идеята е в него да се привличат професионални треньори, които да занимават учениците с основните видове спорт, обясни Кралев.

Той посочи, че е водил разговори с няколко спортни централи, които подкрепят идеята и ще отделят средства за обучение на такива преподаватели.

За започналия ремонт на зала „Конгресна” на Двореца на културата и спорта във Варна министърът каза, че се прави всичко възможно от актуализацията на бюджета за тази година да бъдат осигурени недостигащите 5,3 млн. лв.

Според министъра е стратегически важно да се намерят средства и за ремонт на спортния комплекс „Черно море” във Варна. Той съобщи, че има идея за изграждане на многофункционална спортна зала в двора на спортното училище в града.