Министърът на инвестиционното планиране арх. Иван Данов призна за „частица истина” в информацията, че е източил близо 15 000 евро от социалната система на Франция през 2004 г. и 2005 г.

Според документи, публикувани от електронното издание „Биволъ”, Данов получавал помощи като безработен във Франция в размер на 60,03 евро на ден в нарушение на законите на страната.

Докато бил френски безработен, той живял в България и станал асистент в УАСГ и основал фирмата си „Данов и партньори”. Според френската нормативна уредба, той трябвало да уведоми властите за отсъствие, по-дълго от 5 седмици, както и за започване на работа в страната или в чужбина, като в двата случая отпускането на помощи се преустановява.

Френският наказателен кодекс предвижда за това престъпление пет години затвор и 375 000 евро глоба. Заради миналата 5-годишна давност новият български министър не е заплашен с лишаване от свобода, но може да бъде осъден да върне получените неправомерно пари заедно с лихвите и глоба.

В интервю за БНР арх. Иван Данов се оправда, че не е бил информиран за получаваните помощи, защото не е ходил във Франция от 2005 г. „Не съм бил информиран за това, което се е случило,” посочи министърът и обеща да оповести повече подробности до края на петъчния ден.

Арх. Иван Данов пое поста на министър на инвестиционното планиране с първата рокада в кабинета „Орешарски” още преди гласуването му в Народното събрание. Предишният предложен за шеф на новото министерство – Калин Тихолов, се отказа заради връзките му със скандала „Дюнигейт” от началото на 2013 г. и с подробния устройствен план за застрояването на Несебър.

„За пръв път правя министерство не като сграда, а като организация,” коментира Данов, който все още няма пълен екип, но разполага с „пълната свобода” да го избере. „Ще разчитам на професионалисти. Искам да работя с малък екип. Не искам да товаря излишно бюджета с формиране на ново министерство,” посочи той.

Министърът заяви, че работата на новата структура ще започне от кадастъра. „Той е основа на проектантския процес. Важен е и по отношение на собствеността. Добре че има действащ закон и много добри кадри. 17,9% от територията е покрита с кадастрални карти, но има проблем по отношение на качеството,” добави Данов.
Архитектът увери, че големите европейски проекти остават в ресора на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа