С десетки милиони се разпореди правителството в началото на днешното си заседание. 10 дни преди президентските избори, някои болници ще получат пари за оборудване, а пенсионерите с до 300 лв. на месец отново ще получат по 40 лв. през декември.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че допълнителният трансфер по бюджета на Държавното обществено осигуряване е в размер на 50 млн. лв. По думите му средствата се събират от приходните агенции от контрабандистите, като МВР и Прокуратурата дават възможност от събраните повече пари в бюджета, без да се пипа резервът и без да се задължава никой след това правителство да се отпуснат тези пари.

"Това, което с Москов правим 2 години за празниците - 50 млн. за българските пенсионери, което за 2 години надвишава 260 млн. лв. допълнително, дадени за пенсионерите, без да го имаме в програмите", обясни той.

Отново в началото на заседанието си кабинетът одобри допълнителни разходи в размер на 7,2 млн. лв. от бюджета на здравното министерство. С тях ще се ремонтират няколко болници в страната или ще се закупува оборудване.

Сред тях са „Пирогов”, ИСУЛ, „Света Екатерина”, лечебни заведения в Смолян, Търговище, Ловеч, Разград, Шумен и Стара Загора.

Чрез бюджета на МОН за 2016 г. се отпускат 3 млн. лв. на БАН, каза още Борисов.

"От страна на САЩ ни беше подарен един циклотрон само че сградата и всичко, което трябва да го побере, за да може да работи струва 3 млн. лв. БАН няма тези пари", обясни премиерът.

За Плевнелиев и сделките на прехода

„С президента Росен Плевнелиев и като министър, и като президент сме работили прекрасно. Нямаме нито един спор, който да не сме решили или тема, по която да не сме се разбрали. Не знам какво е гледал или са му предали, аз казах една истина, която всички добре знаете” – по този начин Бойко Борисов коментира вчерашното изказване на президента Росен Плевнелиев, който се възпротиви срещу твърденията, че министри в първото правителство на ГЕРБ за дошли от конкретни икономически кръгояве.

Министър-председателят обясни, че просто не е имало как като кмет през 2009 г. бързо да посочи 16 министри и 50-60 заместници и шефове на агенции: „Не знам някоя партия дали има толкова ресурс, хора, подготвени веднага да поемат този пост”. Тогава се обърнал към КРИБ (председателствана тогава от Иво Прокопиев), докато търсел най-подходящите хора във финансово-икономическата сфера.

„Сега гледам някак си бягат от това, може би на кръга "Капитал" не им харесва като дума - ок, приемам го и това”, каза още Борисов и сравни отношенията си с работодателската организация от 2009 г. с тези с Реформаторския блок в момента.

Отново днес Бойко Борисов обяви, че е възложил на МВР и ДАНС да проверят всички приватизационни сделки на прехода. Причина за това станаха обвинения към него, свързани с раздържавяването на „Булгартабак”.