Контролът над европейските средства е строг. Освен това оперативната програма, по която са придобити те беше договорена още по време на първия кабинет на премиера Борисов. Това заяви председателят на Комисията по образование и наука към Народното събрание Милена Дамянова в студиото на „Лице в Лице” по bTV.

По думите ѝ оценката на управлението на министър Танев беше изразена категорично през последните седмици. „Фактът, че екипът не можа да се справи с разработването и представянето на учебните програми е показателен”, коментира тя. „Министър Танев и екипът му трябваше да разработят учебните програми. Те избързаха с публикуването на проектите, които би следвало да се обсъдят и да бъдат рецензирани от учители”, подчерта Дамянова.

Децата ще учат по един учебник, всеки учител си избира по кой, заяви председателят на просветната комисия към НС. В страни, в които учителят има свобода да избира по кой учебник да учат децата, резултатите на външното оценяване са най-високи, твърди Дамянова. По думите ѝ България и Гърция са единствените страни, в които преподавателите нямат пълна свобода.

Тя призна, че няма как да бъдат санкционирани авторите на учебници, в които присъстват недомислици.

"Законът за образованието е може би най-дълго обсъждания закон. Започнахме разговори по него през 2006 г. Нелепо е да обвиняваме закона за несвършената работа по учебните програми. Това е все едно да обвиняваме Питагоровата теорема за една грешно решена задача", смята Дамянова. 

На въпрос относно значителното закъснение с одобрението на националните стандарти, председателят на образователната комисия поясни, че стандартите трябва да бъдат публикувани след влизането в сила на закона, което ще стане на 1 август.

"Доколкото ми е известно има работни групи, които работят по тези стандарти. Новият министър трябва да направи справка и да види, докъде е стигнала работата", поясни Дамянова. "Настоявам за ясен план за действие", подчерта тя.

Вижте повече в цялото интервю: