Категорично се потвърждава верността на нашето решение да останем в опозиция. Това каза по време на заседание на НС на БСП председателят на левицата Михаил Миков.

Причината за „вярното решение” по думите на Миков е, че „новата власт замрази социалните плащания на 14 социални групи, рязко се влоши фискалната позиция на страната, увеличи се правителственият дълг”.

Лидерът на БСП прогнозира, че се очертава година на икономическа стагнация, „което несъмнено ще се отрази  на икономическото и социалното положение на българските граждани”.

„Очертаха се няколко законодателни инициативи на новото правителство, които показват намерения за реваншизъм – Законът за МВР, Законът за Сметната палата. Това показва и желание за бързо овладяване на властови позиции в контролните органи и структурите на МВР и ДАНС”, подчерта Миков.

Председателят на БСП припомни, че е било отхвърлено внесеното от левицата предложение за въвеждане на прогресивно подоходно облагане – „една от основните позиции, с които социалистите застанаха пред избирателите”.

Миков очерта тенденция за 43-то НС – когато не достигат гласове за предложенията на мнозинството, те са подкрепяни от ДПС. „Имам предвид най-вече решенията за прогресивното подоходно облагане и предложенията, свързани с пенсионните фондове”, обясни той.