Опозицията да подкрепя управленска програма е неестествено, а да се подкрепя такава управленска програма е направо глупаво. По този начин лидерът на БСП Михаил Миков отговори на репортерски въпрос дали левицата ще застане зад програмата на мнозинството.

Според Миков програмата очертава десен и неолиберален път на България. „Тя е повече бюрократична програма, отколкото да има ясни позиции по 7-8 теми. И дума не става за подкрепяне”, добави той. По думите му многобройните послания в документа имат най-вече пиарски смисъл.

Според БСП, в поредния доклад на Европейската комисия (ЕК) по Механизма за сътрудничество и проверка няма особено изненада. „Опитът да се натоварва опозицията с отговорност днес не съответства на установения модел на управление и носене на отговорност в България. Мандатоносителят носи отговорност до изборите”, каза Миков относно „приноса” на Столетницата.

„ВСС беше избран по времето, когато ГЕРБ управляваше. Оценката за ВСС трябва да се адресира и към момента на формирането му. Има отсъствие на приемственост в управлението на страната”, коментира по темата за съдебната реформа лидерът на левицата.

Относно здравеопазването той припомни многократното увеличение на разходите за здравеопазване от 1999 г. насам, които са над 1000%, намаляването на броя на потенциалните пациенти с около 2 млн., както и все по-лошото функциониране на здравеопазването.

„Въпросът не е само финансов, става въпрос за организационни и структурни промени, които трудно днешните управляващи могат да дадат. Предшествениците на тези, които управляват днес, започнаха реформа в здравеопазването, която ни доведе до тук. Перспективата пред този сектор не е особено висока”, добави Миков.

Той засегна и темата за цените на електроенергия, като посочи, че е хубаво, че управляващите се връщат към спомена от предишното си управление (което приключи след многохилядни протести заради високите сметки – б.р.).