Обсъжданата през лятото на тази година идея за банкова ваканция след поставянето на КТБ под надзор е целяла създаване на апокалиптична картина, блокиране на банковата икономика, блокиране на банковия сектор и създаване преди изборите на ситуация, която да е в полза на ГЕРБ. Това заяви в студиото на „Лице в лице” председателят на БСП Михаил Миков.

По-рано днес той изпрати писмо до президента Росен Плевнелиев с искане да бъде публикувани стенограмите от срещите с политически лидери и икономисти на „Дондуков” 2, която въпросът е бил обсъждан. По думите на Миков, така ще стане ясно кой каква позиция е имал. Той уточни, че ГЕРБ и ДПС са били поддръжници на радикалната мярка.

Председателят на БСП беше категоричен, че няма връзка между публикуването на писмото и решението на бившия собственик на КТБ Цветан Василев да се предаде на сръбските власти.

„В тази ситуация БСП имаше отговорна позиция – срещу банкова ваканция, спазване на закона и непредоставяне на бюджетни средства за покриване на неясни задължения на банката”, посочи Миков.

Участвали сме в управлението, сега искаме доверие

На въпрос дали КТБ е играла някаква роля в охладняването на отношенията между БСП и ДПС след евровота, лидерът на левицата отговори категорично: „Отношенията в подкрепящите правителството партии не бяха свързани с банката. Падането на прав беше позиция и от заявената позиция на ДПС и от натрупаните отношения между двете партии в последните месеци на управлението на правителството на Пламен Орешарски”.

Това повдигна и друга тема – дали въобще мандатоносителят е управлявал или „политико-експертният” кабинет е следвал политиката на младшия коалиционен партньор. „Участвали сме в управлението и това е безспорно. Участвали сме във вземането на решения”, отговори Миков.

„Искаме доверие. Власт иска ГЕРБ. Искаме доверие и подкрепа за силно представителство в парламента. За продължаване на политиката на размразяване, за политика за повече справедливост за всеки обикновен човек”, заяви „червеният” лидер, като допълни, че „дори в опозиция може да се прокарва политика”.

Председателят на БСП подчерта, че едва в изборната нощ ще станат ясни възможните коалиции, като те ще се определят не само от партиите в челото, но и от тези, които ще прескочат с по-голяма трудност 4-процентовата бариера.

„Южен поток” – ценен проект с много врагове

Михаил Миков за пореден път защити проекта за газопровод „Южен поток”, по отношение на който предишната еврокомисия изрази сериозни съмнения, че нарушава разпоредбите на ЕК. По думите му още Драгомир Стойнев като енергиен министър ясно обяснил на Брюксел, че тръбата не е в противоречие със законодателството.

„ЕК и Гюнтер Йотингер (енергийният комисар – б.р.) са от Европейската десница. За тях е важно спирането на „Южен поток”, за тях е важно да има „Северен поток”, подчерта Миков.

По-рано служебният енергиен министър Екатерина Захариева обяви, че няма сключено споразумение за транзитните такси т.е. не се знае колко ще получава страната ни от газопровода. По този въпрос председателят беше категоричен: „Захариева е председател на президентската група, която пречи на проекта”.

По думите на Миков, „забавянето на „Южен поток” и нерешителните действия на служебното правителство” са довели до невлизането в бюджета на 300 млн. данъци.