„Абсурдно е една модерна, европейска, социална държава да изисква майките да си плащат като на хотел, когато са заедно с децата си в болница. Ще търсим решение, с което държавата, здравните заведения да поемат решаването на този елементарен въпрос”. Това заяви на пресконференция в централата на БСП лидерът на партията Михаил Миков.

По думите му в няколко сфери, които засягат пряко живота на гражданите и по които във висока степен се мълчи, настъпват кризисни процеси. Той даде пример със сферата на образованието, като посочи, че в малките селски училища трудно може да се реализира увеличението на учителските заплати, защото няма средства за това при условията на делегирани бюджети.

„Следим с особена тревога снабдяването с хляб в онези 1600 малки населени места, които практически ще останат без доставка на насъщния, поради премахната субсидия за кооперативните съюзи, за селските фурни, която покриваше загубите при доставка на хляб в малките населени места”, каза още председателят на БСП.

Миков обяви, че от БСП през следващите седмици ще внесат промени в изборното законодателство. „През тази година ще бъдем още по-настойчиви в отстояване на едно по-справедливо данъчно законодателство, включително и като част от мерки, насочени срещу борбата с бедността”, категоричен бе Миков.

ДПС трябва да изчисти профила си на опозиционна сила

Миков отказа да коментира вътрешнопартийните процесите в ДПС, но в контекста на националната сигурност посочи, че поведението на съседна Турция и нейни политици надхвърля добросъседските отношения, а български политици, избрани от българските граждани, с действията си не утвърждават националните интереси и авторитета на България.

„ДПС е зряла политическа сила и ще намери пътя, по който да бъде ангажирана в демократичното представителство на България”, заяви лидерът на БСП, цитиран от пресцентъра на партията.

Миков подчерта, че от основно значение ще е изчистването на профила на тази партия като опозиционна сила, която представлява интересите на нейните избиратели. Според него по-големият въпрос е къде стои България днес - малко в сянката на един свой мощен съсед с политическа и национална доктрина, която се разминава с европейските и евроатлантическите ценности. „Формалното членство в определени съюзи и организации трябва да бъде и обществено утвърждавано”, категоричен бе председателят на БСП.

Миков коментира, че в българският парламент тепърва ще трябва да се види позиционирането на отделните народни представители и най-вече на тези, които са били изключени и са напуснали ДПС. Той подчерта, че в контекста на това стои и къде са нашите служби за сигурност.

На въпрос за доклада на Ахмед Доган лидерът на БСП отговори, че е добър и в него има много верни тези, които БСП неведнъж е защитавала.

Миков обясни още, че на заседание на НС на БСП в рамките на този месец ще бъде взето решение за датата на предстоящия Конгрес на партията.