За нас изборите не са боксов мач, в тях има все по-малко политика и все повече мускули и атракция. Това каза Михаил Миков от парламентарната трибуна.

Председателят на БСП допълни, че местните избори и политиката са важни и БСП ще продължи да отстоява политическите приоритети на левите стандарти в местната власт. „Гражданите ще преценят не само за кого да гласуват, а за каква политика в България да гласуват, за да имат бъдеще децата им”, каза още Миков.

Равносметката

Една година е достатъчно време да си дадем равносметка за изминалия период, каза Михаил Миков и подчерта, че тази равносметка не изглеждала радостна. „Претенцията за реформи се опроверга от действителността, в която живеем и доматите на входа на НС са доказателство за това”, посочи той.

Според него единствената цел на пенсионната реформа е била да се вдигне възрастта за пенсиониране. А здравната единствено е разделила гражданите на две. За реформата в образованието, Миков каза, че БСП ще отстоява позицията си от предната сесия за това, че не може оскъдните ресурси за обществено образование да се пренасочват и към частните училища.

„Беше обещана реформа в енергетиката, която се изрази в увеличение на цените в тока, за бизнеса – повече, за гражданите – по-малко, но за всеки по нещо”, каза още Миков. Споерд него правителството прехвърля отговорността за горивата върху фактори извън България, които „трябва да доведат до по-справедливо разпределение на печалбата от картелите на българския пазар”.

Миков обвини управляващите, че не са дали отговор на важни въпроси, по които БСП ще продължи да настоява за отговори, като санкциите срещу Русия, етническото напрежение и демографската криза.

Той припомни и за обещаната съдебна реформа. Според Миков „не може да бъде реформа подмяната на лицата във ВСС и това да доведе до повече справедливост в наказателния и гражданския процес”.