С работата на прокуратурата по случая в Костинброд главният прокурор Сотир Цацаров опроверга съмненията, че е избран със закрилата на ГЕРБ, заяви в предаването „Тази сутрин” Михаил Миков от БСП.

В надпреварата за поста Цацаров бе недвусмислено подкрепен от зам.-председателя на ГЕРБ и вътрешен министър Цветан Цветанов, който преди това бе оправдан по дело за клевета в ръководения от Цацаров съд. „Начинът, по който беше избран главния прокурор, ме предизвика да твърдя, че той е зависим от изпълнителната власт, но бях опроверган,” призна Миков.

Костинброд и доверието в институциите

Социалистът видя във вчерашната безпрецедентна пресконференция на държавното обвинение във връзка със случая „Костинброд” опит на прокуратурата да възвърне доверието в институционалността в България. „Има воля за консолидираност. Прокуратурата показа, че действията на една институция променят обществено-политически нагласи за дни,” смята той.

Михаил Миков не пожела да влезе в подробности в коментара за акцията на прокуратурата, защото не желае да прави „квалификации, подобно на други политици”.

По думите му, Изборният кодекс регламентира отпечатването на 10% излишък от бюлетини за всеки избирателен район, които се съхраняват в РИК. „Изведнъж се появи още едно количество. Манталитетът на ГЕРБ, насочен към фалшифициране на изборите, трябваше да бъде обслужен с тези бюлетини. Печатат се само +10% ако има нужда от други бюлетини, винаги е било така,” подчерта Михаил Миков, но призна, че няма гаранция, че в миналото не е прилагана подобна схема за манипулация на вота. „Гаранцията е в бъдеще,” посочи той.

Михаил Миков коментира и писмото от „група достойни прокурори”, изпратено до редакционните пощи на няколко медии с прикачени документи от разследването на случая в Костинброд. „Това е едно долнопробно активно мероприятие – с внушенията, оценките и квалификациите, с ксерокопия с материали по делото,” заяви социалистът.

Според него предстои дълъг спор за това откъде са изтекли документите. „Някой се опитва да създаде друга обществена среда за това, което върши прокуратурата,” предположи Михаил Миков.

Сметките в политиката

Бившият и бъдещ депутат от левицата коментира и невъзможността за съставяне на двупартийно мнозинство в 42-то Народно събрание. „Политиката не е аритметика и сметките 120+120 са само крайния резултат от изборите. Оттук нататък политиката е договаряне и действие,” заяви Михаил Миков и призова президента Росен Плевнелиев незабавно да свика парламента.

Социалистът бе категоричен, че официалните разговори за евентуално коалиционно партньорство все още не са започнали, водели се само „частни сондажни разговори”, като двете според него не трябва да се бъркат.

Тъй като обединението между БСП и ДПС не е достатъчно за твърдо мнозинство в следващия парламент, политолозите прогнозират сътрудничество и с трета партия – „Атака”, като така поставят ГЕРБ в изолация. Въпреки че лидерът Волен Сидеров категорично отхвърли участие в коалиционно обединение с ДПС, Михаил Миков не изключи да има постъпки за сътрудничество.

„Ние имаме опит в намирането на компромиси в името на по-големи национални цели. Не обещаваме нищо на „Атака” предварително, освен почтеност,” заяви той и допълни, че в програмите на социалистите и националистите има допирни точки.

Обещанията – преди и след изборите

Михаил Миков обясни, че въпросите, които ще бъдат обсъждани по време на двустранните преговори, могат да се разделят на приемливи и неприемливи за двете страни. В този смисъл той коментира, че БСП и „Атака” имат сходни виждания за необходимите твърди мерки срещу монополите. Той не изключи одържавяването на ЕРП-тата, което бе основна точка в предизборната платформа на „Атака”, но подчерта, че то трябва да е „възмездно”.

Михаил Миков коментира и възобновяването на проекта АЕЦ „Белене”, но с много по-уклончив тон в сравнение с категоричната заявка за рестартирането му по време на предизборната кампания на БСП. „Белене” остава приоритетен проект за България и за българската енергетика. Ако след години стане възможно да изнасяме ток към Гърция и Турция, защо да не започне тогава строителството със стратегически инвеститор,” посочи той.

По думите на Миков, проектът за втора атомна електроцентрала е само част от необходимите мерки в енергетиката. Най-напред според него трябва да се отменят таксите за износ на български ток, заради които Турция купува от съседните на България държави.

Програмно правителство

„Изборите показаха, че хората искат промяна на политиката на ГЕРБ, която доведе до тези резултати в здравеопазването, доходите, инвестициите,” категоричен бе Михаил Миков. Той допълни, че идеята на БСП за програмно правителство начело с Пламен Орешарски и възможната му политическа конфигурация са от отдавна.

За пореден път Михаил Миков обясни, че в редиците на БСП, включително в национални органи на партията, има хора, които биха се изкушили да подкрепят ГЕРБ за съставяне на правителство на малцинството.

„Тези хора не представляват официалната позиция на БСП. Ръководството няма да влезе в сепаративни сделки. Депутатите ни няма да гласуват за кабинет на ГЕРБ, защото ще излъжат избирателите си и ще бъдат политически мъртъвци,” смята Миков, който е категоричен, че избраните за депутати имат достатъчно съвест. „Бруталният натиск върху депутатите приключи с Борисов,” увери той.

„Борисов обича индивидуалните преговори. Кафеджийските разговори обаче нямат значение,” категоричен бе Михаил Миков.

  • Нито едно доказателство Желязков да е виновен за аферата "Костинброд"
  • Прокуратурата се съгласи, че никой не е виновен за аферата "Костинброд"
  • Единственият обвиняем по аферата "Костинброд" Росен Желязков не е виновен
  • Делото за аферата „Костинброд" - на финалната права
  • СГС заседава по делото за аферата „Костинброд”
  • Служител на костинбродската печатница: Прокуратурата показваше бракувани бюлетини
  • Съкратен процес за костинбродските бюлетини
  • Случаят "Костинброд" - обратно в прокуратурата
  • СГП протестира срещу връщането на делото "Костинброд"
  • Съдът спука прокурорския балон "Костинброд"