Първостепенен приоритет на този сезон са местните избори, заяви председателят на БСП Михаил Миков.

Днес се проведе неделният пленум на партията, като социалистите се фокусираха върху три теми – приоритети през новия политически сезон, кандидатурите за избори на кметове и общински съветници и организацията на местните избори.

БСП ще участва самостоятелно на изборите със свои кандидати, като ще вземат политическо участие в 169 общини. През новия политически сезон партията ще продължи да работи в опозиция, като акцентите ще бъдат върху съдебната власт и промените в Конституцията. От първостепенна важност са и Закона за училищното и предучилищното образование, както и закона, широко афиширан като нови мерки за борба с корупцията.

„Убеден съм, че политическата надпревара ще ни увлече в значителна степен и затова трябва по-отрано да се подготвим за онова, което ни предстои през ноември и декември – приемането на републиканския бюджет”, каза още Миков.

Проблемът с бежанците

„Необходимо е да се свика Консултативният съвет по национална сигурност при президента, на който да се разгледа въпроса с бежанската криза”, заяви Атанас Мерджанов по време на пленума.

Той припомни, че по-рано този месец от партията са настоявали за свикване на извънредно заседание на Народното събрание за бежанската криза, но това не се е случило.

От БСП поискаха отговор от премиера Бойко Борисов и от вътрешния министър каква е ситуацията с трафика на нелегални имигранти. „Защото в общественото пространство вече има редица сигнали за намесата на българи в този трафик”, допълни още Мерджанов. По думите му с този трафик са свързани и много представители на изпълнителната власт.