В Европа няма друга държава, която да е реагирала толкова бързо и да е върнала бежанците. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов след извънредно съвещание в Благоевград ден, след като голяма група мигранти опитаха да влязат у нас.

Повечето от тях вече са върнати в Гърция, има 17, срещу които има досъдебни производства и ще бъдат прехвърлени в южната ни съседка в рамките на седмица. Те са били подлъгани от трафикант, че това е пътят за Македония.

Премиерът отбеляза, че сред заловените мигранти е имало малки деца и бебета на два-три месеца и посочи, че е било подсигурено максимално хуманно отношение към заловената група – осигурена е храна, памперси и всичко необходимо.

„Имайте предвид, че групите мигранти са били излъгани, че отиват в Македония. Не са знаели, че идват в България. По 200 евро им е събрано от трафикант, който говори гръцки, който гръцки власти също не го знаят кой е, но сега по линия на службите, ще се опитаме да го установим”, обясни Борисов.

По думите му не може да се говори за пробив на границата: „Първата група е заловена веднага на р. Струма – веднага при влизането в България, защото ние няма как да влезем в Гърция и да ги арестуваме. Втората група е била засечена в товарния влак от уреда и още веднага на самата гара са били свалени”.

Въпреки уверенията на премиера, в пограничните села хората са притеснени от струпването на военни и полиция.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова даде висока оценка на работата на институциите.

„За по-малко от 24 часа реализирахме това, което е записано в плана и което беше тренирано в предишни периоди. Всеки си знаеше отговорностите. Действаха автоматично, изключително бързо”, посочи Бъчварова.

Тя допълни, че е провела разговор с гръцкия си колега Николаос Тоскас, който я е уверил, че Атина бързо ще съдейства за реадмисията на мигрантите. „Това е една от най-бързите реадмисии, която можем да си представим, и силен знак към трафикантите, които организират тези хора и ги подвеждат”, каза още вицепремиерът.

С каква цел беше хвърлена армията по границата?