Правителството одобри корекции в бюджета на Министерството на финансите за 2015 година, с които допълнителни средства ще бъдат пренасочени за засилване на митническия контрол и надзор, съобщиха от „Дондуков” 1.

Недостигът на средства е по политика в областта на ефективното събиране на всички държавни приходи - бюджетна програма „Администриране на държавните приходи“ и политика в областта на защитата на обществото и икономиката от финансови измами, контрабанда на стоки, изпиране на пари и финансиране на тероризма - бюджетна програма „Митнически контрол и надзор (нефискален)“.

Парите ще дойдат за сметка на предвидени разходи по политика в областта на устойчивите и прозрачни публични финанси, бюджетна програма „Защита на публичните финансови интереси“.

Одобрени са и допълнителни разходи по бюджетите на Министерството на финансите за 2015 г. и на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори за 2015 г. в размер на 749 000 лева.

Средствата са необходими за обезпечаване дейността по поддържане на поземлени имоти, отредени за граничните контролно-пропускателни пунктове, и сградите, построени върху тях, свързани с извършването на граничен контрол във връзка с промяната в Закона за митниците.

Осигуряват се и средства за предоставените 10 щатни бройки от числеността на персонала на закритото Министерство на инвестиционното проектиране, както и за дейността на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори.