Националната сигурност вече е заплашена от корупцията. Няма нещо в България, което не може да бъде корумпирано, затова законопроектът за създаване на Националното бюро за борба с корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (законът „Кунева“) е изключително важен. Това каза депутатът от ГЕРБ Методи Андреев в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Законът може да се критикува от всякакви гледни точки, но той трябва да мине, защото искаме да престанат да ни сочат с пръст като най-крадливите, а между първо и второ четене можем да го променяме, каза той.

По думите му парламентарната група на ГЕРБ е убедена 100% в смисъла на закона.

Има два много важни избора, които ще се случат България в близката година. Единият ще предопредели дали след апогея на корупционния модел КОЙ в страната ще има политическа воля повече такива модели да не се случват, а също и свързаните с модела КОЙ да бъдат наказани за това, което са вършили. Това е въпросният закон. Ако той не бъде приет, аз лично ще смятам, че хората, които са против него, са против фундаменталните устои на българската демокрация, на пазарната икономика, на светлата политика. Вторият избор са президентските избори. Това ще бъде знак дали България твърдо остава на евроатлантическите си ценности – част от модерния Запад, или отива към сивата зона на Евразия, каза Андреев.

На въпрос кой не иска този закон да бъде приет, Андреев отговори: „Тук няма леви, десни и център. Тук има хора, които искат България да престане да се споменава в Европейския съюз като най-корумпираната държава и хора, които се крият зад някакви аргументи, за да прикрият своето нежелание да подкрепят този закон.

Снимка: Ладислав Цветков

„Искрено се надявам колегите да проявят достатъчно разум и да подкрепят закона за борба с корупцията, давайки знак и навън, и навътре, че най-накрая българското общество иска да се бори с корупцията, а българските депутати не ги е страх от това, че някой ще ги разследва за корупция – коментира депутатът от Реформаторския блок (РБ) Димитър Делчев. – Тук се сблъскват две много силни емоции. Страхът – част от партиите на статуквото, тези, които са участвали в модела КОЙ, корумпираните ще ги е много страх от закона, защото той е добър и ще работи. От друга страна, тези хора трябва да се явят на президентски избори. Ясно е, че българите не са глупави, те ще разберат кой не иска да се бори с корупцията, а иска България да е втората най-корумпирана страна в Европа. Хората ще го видят и накрая ще накажат този, който не е подкрепил закона“.

Запитан дали ако законът „Кунева“ отново бъде отхвърлен, РБ ще напусне управлението, Делчев каза: „За нас антикорупционният закон е червена линия. Казвали сме го и не отстъпваме от тази позиция. Това е много важен знак дали управляващото мнозинство има воля. За да стоим в това управление, антикорупционният закон трябва да бъде водещия приоритет на всички“.

Вижте целия разговор във видеото.