Правата и свободите не могат да бъдат противопоставяни на българския национален интерес и на националната сигурност на страната. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред симпатизанти в местността "Калето" в село Руйно, където ДПС проведе митинг по повод отбелязването на Майските събития под надслов "Заедно срещу омразата!".

Опитът показва, че националната сигурност и националният интерес са гарантирани само в тези държави, в които се води политика на спазването на правата и свободите на човека, каза той.

В държави без постигнат етно-религиозен баланс, където има политика на дискриминиране, възникват и проблеми за националната сигурност и се засяга и националният интерес, предупреди Местан.

"Не битката за права и свободи, не политиката на отстояването на правата и свободите генерира етническо напрежение, а обратното - политиката на дискриминация и неспазване на правата и свободите", допълни той.

На събитието лидерът на ДПС отново използва турски език пред избирателите си. Лютви Местан наскоро получи глоба от ЦИК за незаконна агитация по време на предизборната кампания за парламент.

Пред активисти на Движението в Силистренско Местан отхвърли обвиненията, че когато говори публично на майчиния си език, предизвиква етнически конфликти по подобие на албанците в Македония.  

Според лидера на ДПС у нас има анализатори, които си позволяват сравнения със ситуацията в Македония и твърдят, че причината за периодичното напрежение в тази страна е била политиката на предоставяне на права на албанското малцинство в резултат на Охридското споразумение. Според него тази теза е спекулативна и дори цинична.

"Само едно общество на равноправни граждани може да осигури националното единство и може да ни спести излишни напрежения", заяви лидерът на ДПС. Пред симпатизантите по време на митинга Местан категорично заяви, че ДПС ще се противопостави на всеки опит за неглижиране на приноса на Майските събития за българската демокрация, каквито гласове според него се чуват напоследък.

Той сравни Майските събития с чешката Пражка пролет от 1969 година. България няма други форми на масовия съпротивителен режим, извън протеста на мюсюлманите през 70те и в средата и края на 80те години, обяви лидерът на ДПС. На митинга присъстваха евродепутати и депутати от ДПС, кметове на общини, председатели на общински и областни структури и други.