България няма нужда занапред да се връща към отречени модели на управление (били те „проблематични” коалиции или залитания към авторитаризма), вместо тях е нужно широко национално съгласие, като политическите сили трябва да са в състояние да жертват властта в името на ценностите и националния интерес.

Тези изводи от съдбата на последното (и не само) управление сподели лидерът на ДПС Лютви Местан в студиото на „120 минути”.

Той подчерта, че партията му не може да бъде изолирана, защото политическата й тежест се определя на първо място от вота на българските граждани и чак след това – от отношението на другите политически сили.

„Тезата „Всички срещу ДПС” се разполага в устойчивия мит за ДПС като етническа партия, която едва ли не представлява някакъв риск за българския национален интерес и за сигурността на страната. Отношението към партията ни се разполага в по-общия план на отношенията към етнорелигиозните различия в българското общество – изначално те се смятат не за богатство, а за риск”, заяви Местан.

На среща без преводачи

Въпросът за етнорелигиозния модел на България и ценния баланс между мултикултурализма и националната държава е бил обсъден и на предизвикалата множество коментари среща на делегация на ДПС с турския президент Реджеп Тийп Ердоган в резиденция Чанкая. За събитието се разбра от медиите, като нямаше официален коментар и от двете страни.

„Диалогът между председателя на ДПС и президента на Турция е нещо съвършено естествено, противоестествено е да няма такъв диалог. Тази среща на председателя на една българска партия и президента на Турция бе неизбежна, необходима и полезна най-вече за България”, категоричен беше Местан. Той допълни, че домакините определили датата и не е търсен предизборен ефект.

„Аз поставих въпроса за това, че ДПС като българска национална партия е стратегически ресурс за България във и със себе си”, допълни той. Лидерът на движението видимо се изнерви от въпроса защо не е имало етнически българи на срещата: „Разговорите в Чанкая бяха проведени на турски език и аз сметнах, че е добре да спестя на домакините необходимостта да се превежда”.

Според Лютви Местан е съвсем естествено той и Реджеп Ердоган да говорят на майчиния си език, като лидерът на ДПС използва повода да разкритикува „противоестественото ограничение” в Изборния кодекс, което не му позволява да агитира на турски.

Задължително на власт или не?

Местан подчерта, че не поставя непременно участието на ДПС във властта като условие за стабилността на България. По думите му отношението на избирателите на движението е „рефлексия на годините дискриминационно отношение”, които не включват само Възродителния процес.

„Веднага, след като обстоятелства налагат ДПС да бъде в опозиция, нашите избиратели се чувстват недотам защитени, започват политическите уволнения (...) променя се държавната политика, спират инвестициите в населените места, където живеят избирателите на ДПС”, посочи председателят на движението.

Той побърза да допълни: „В тезата ми не се чете призив ДПС непременно да бъде на власт, това е изразена болка към останалите политически сили, когато ДПС не е на власт, те да провеждат такава политика в смесените райони, че да не се усеща отсъствието на ДПС от властта”.

КОЙ влезе в листите

„Няма нищо по-естествено от това в листите на ДПС да намерят място представители на всички етнически групи”, категоричен беше Лютви Местан, като подчерта, че не става въпрос за самоцелно представяне на етно-религиозната палитра в страната, а е „естествено състояние” на една либерална партия.

По думите му не би трябвало въобще да има разговор за етническата принадлежност на водачите на листи в партиите, но докато други поставяли роми и турци на неизбираеми места, то „аз на 5 октомври ще поздравя двама роми като народни представители от групата на ДПС”.

Лютви Местан за пореден път заяви, че неуспелият шеф на ДАНС и бивш медиен магнат Делян Пеевски е в листите, „защото такава е волята на партийните структури”.

„Разговорът за Пеевски е разговор за много сериозни системни проблеми на българската демокрация, които се спотайват зад мощното му рамо и аз знам, че персонализирайки проблемите на българската демокрация в лицето на Пеевски, колко хора се чувстват уютно и на топличко зад уютното му рамо”, заяви лидерът на ДПС.

Той обеща, че разговорът за сина на Ирена Кръстева ще се състои, като намекна, че ще засегне и генезиса на българска олигархия, включително периода на усилена приватизация през 1997 г. – 2001 г.