Когато имате насреща човек, който държи под контрола си всички регулатори и е във връзка с най-важната власт – изпълнителната, имате човек, който трупа капитали за сметка на другите бизнесмени. Тази дефиниция на българския олигарх представи в студиото на „Тази неделя” лидерът на ДОСТ Лютви Местан.

Той обаче предпочете да не навлиза в конкретика, като единствено посочи, че влиянието на Делян Пеевски в държавата и ДПС е „значително”: „Точно затова е продуцирана тезата, която, оказва се, не е само мит, че ДПС се определя като партия на бизнес интересите”.

Със заявката, че „ще развалим неделното настроение на българските премиери”, бившият председател на движението подчерта, че министър-председателите от последните години могат да кажат кои са българските олигарси. Затова и той посочи, че би говорил по темата в тяхно присъствие, като задава въпроса: „Вие, г-н премиер, кои олигарси създадохте?”.

Оказа се, че Местан няма представа дали има олигарси и в бившата си партия: „Зададох този въпрос в писмена форма на г-н премира, аз не съм компетентен, защото не съм осигурявал противозаконно възможности за трупане на корупционни капитали”.

Снимка: Ладислав Цветков

Местан коментира значително по-задълбочено процесите в ДПС и ролята на Ахмед Доган в тях. Според него на 17 декември с „програмното” изказване на почетния председател (след което станаха факт лидерските рокади – б.р.) са били занулени всички усилия движението да се освободи от образа на „олигархична партия, която прокарва проруски интереси”.

„Всички ние 26 години виждахме амбивалентната същност на тази партия – либерален етикет, зад който се крие една по същество тоталитарна система за вътрешнопартийно устройство, при която в крайна сметка се случва това, което каже единственият и незаменим лидер, който, освен претенцията да бъде основател на тази партия, има и претенцията да бъде неин собственик”.

Той даде конкретен пример: „3 години колегите приветстваха политиките по отношение на „Южен поток”, по отношение на края на кабинета „Орешарски”, декларациите за украинската криза, за убийството на Немцов. Ръкопляскаха и на декларацията за сваления руски самолет. Дори виждах сълзи в очите на колегите, толкова бяха впечатлени. На 17 декември един човек им каза, че декларацията е политически гаф. Няма политическа съвест, всички по команда са съгласни, че тази реч е политическа грешка”.

Снимка: Ладислав Цветков

Според Местан грешката е на Доган, който е разцепил ценностно ДПС и именно заради това сега се прокарва нова теза – не че партията е била насочена към орбитата на Турция, а че е била управлявана авторитарно.

В същото време обаче, по отношение на ДОСТ все още са факт внушенията, че ще е протурска партия, отбеляза Местан: „Това е мит, 2 месеца наблюдаваме една игра на образи – патриота и националния предател (...) Цели се нещо много просто – да се даде на специализирания инструментариум на държавата легално основание да се попречи на основаването на ДОСТ”.

Той беше категоричен, че създава антиолигархична и евроатлантическа партия, която няма да е просто поредна алтернатива на ДПС, а има по-широки амбиции. По отношение на финансирането Местан отбеляза единствено, че ще разчита „на силата на идеите и на спонтанната подкрепа на гражданите”.

Той беше твърде пестелив и в оценката си за демокрацията в Турция и политиката на Реджеп Ердоган: „Реджеп Таийп Ердоган е първият пряко избран президент на Турция, струва ми се, че той спечели изборите още на първи тур. Вотът на гражданите трябва да бъде уважен”.

Лидерът на ДОСТ заяви, че не усеща намеса на Анкара във вътрешната ни политика и се възмути от сформирането на парламентарна комисия, която ще се занимава с въпроса.