Първият законопроект, който Движението за права и свободи ще внесе в 43 Народно събрание ще предвижда международно разследване на случилото се с Корпоративна търговска банка, премахване на банковата тайна за всички публични фигури вложители и кредитополучатели в трезора, както и разкриване собствеността на офшорки. Негови автори са Йордан Цонев и Делян Пеевски.

Това обяви лидерът на движението Лютви Местан в Хасково, цитиран от БГНЕС.

Банката беше поставена под особен надзор след акция на прокуратурата във фирми, близки до мажоритарния й собственик Цветан Василев и паническо теглене от страна на вложители. Първоначално БНБ оповести данни, според които трезорът е бил практически източен от ръководството си, но все още не е ясно колко голяма е всъщност „дупката”.

Преди да се стигне до ситуацията, в която хиляди дребни вложители нямат достъп до парите си, в публичното пространство се появиха индикации за разрив именно между неуспелия шеф на ДАНС и бивш медиен магнат Делян Пеевски и Цветан Василев.

Да свалим картите

Местан подчерта, че с КТБ е свързан значителен публичен интерес и е дълг на всички партии да имат ясна позиция по темата.

"Нашата е в няколко пункта. Първо, необходимо е да се узнае цялата, повтарям, цялата истина за КТБ. Особено когато става въпрос за съмнения за обвързаност на политици и политически интереси с тази банка. ДПС е най-заинтересованата партия от разкриването на пълната истина за евентуални политически връзки и зависимости с КТБ", каза Местан.

Той припомни, че към края на мандата на 42 НС партията е внесла законопроект в 4 точки, с който се иска разкриването на банковата тайна на всички публични фигури в българската политика и управлението на страната.

„Важна уговорка - и настоящи, и от целия преход – от 1990 година насам. Става въпрос да се разкрие банковата тайна на всички публични фигури вложители и кредитори, кредитополучатели в КТБ", подчерта Местан.

"Законът беше вкаран в дневния ред на 42-рото НС и не беше приет, защото не получи подкрепата на нито една от другите парламентарни групи ГЕРБ, БСП и Атака, ние бяхме сами. Тогава от трибуната на НС аз зададох въпроса – върху кого тегне сянката на КТБ и кой се бои от истината за КТБ. Отговорът е ясен, нали?", запита реторично Местан.

От ДПС също така настояват да се разкрият включително и търговските дружества, регистрирани в зони със специален режим, тоест и офшорките.

„Първият законопроект, който ПГ на ДПС ще внесе в деня на учредяването на 43-тото НС е същият този законопроект - вече разширен и задълбочен. С два нови момента – първият, това е новината от пресконференцията – именно, защото с КТБ се свързва значим публичен интерес, ние настояваме международно юридическо лице за финансово разузнаване да осъществи пълно разследване на КТБ за вложенията, кредитите, добри, лоши, на търговски дружества, публични фигури, офшорки", заяви лидерът на ДПС.

Той посочи, че е говорил с Йордан Цонев и Делян Пеевски и те са готови с текстовете. По думите му ако препоръките на ДПС са били взети предвид през юли, е нямало България да бъде обект на наказателна процедура от ЕК заради забавения достъп до влоговете.

Аз дъщеря имам...

„Върху ДПС не тегне сянката на КТБ, а върху кого, ще ги познаете по отношението им към този законопроект. Говоря и за парламентарните, и за извънпарламентарните политически сили. Аз и пред вас ще кажа – имам дъщеря от първия си брак, тя няма консултантски договори с КТБ, по които да получава тлъсти месечни хонорари. Говоря за себе си, не говоря за политическите си опоненти”, енигматично коментира Местан.

Преди няколко месеца се появи информация, че фирма на малката дъщеря на бившия премиер Иван Костов е консултирала компания, свързана с Цветан Василев.

„Аз обаче ако имах подобни контакти, членове на семейството ми, които са в някакви отношения, нямаше да го играя ролята на моралния цензор, който да раздава присъди на други партии, щях да бъда по-предпазлив, защото моралните маски рано или късно падат”, поясни още Местан.

Атаката по политическите опоненти на ДПС продължи и с „препоръка за едно журналистическо разследване”: „Кога и от кого е създадено КТБ, с какъв първоначален капитал, в кои години и при чие управление е осъществен разцветът на тази банка, от банка с няколкостотин милиона, в банка с капитал над 6 милиарда и къде е било ДПС през тези години – дали е било на власт, или е било глуха опозиция, натикано в ъгъла”.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”