Защо политическите реалности в България се свеждат до един единствен въпрос – „Кой предложи Пеевски?”. Ние сме в ужасен капан, ако всички проблеми на българското общество се свеждат до една персона, наречена Делян Пеевски. Така лидерът на ДПС Лютви Местан заобиколи отново конкретния отговор на въпроса за избора на председател на ДАНС, предизвикал граждански протести на 14 юни.

„Има изключително удобен сценарий за демонизиране на г-н Пеевски и за превръщането му в параван, зад който се крият всички недъзи на обществото. Най-доволни от преекспонирането му са онези, които вършат истинските престъпления”, обясни Местан в предаването „Нека говорят” по bTV.

„Аз отговорих на този въпрос – номинирането на Делян Пеевски е политическа отговорност на партиите, които подкрепят правителството. Всички искат да посоча кой точно го е предложил, за да задоволя това любопитство”, продължи председателят на ДПС.

Той лансира тезата за общата отговорност преди две седмици, след като лидерът на БСП Сергей Станишев посочи ДПС като източник на номинацията.

Лютви Местан заяви, че не знае къде се намира Делян Пеевски с аргумента, че не е негов говорител, а самият Пеевски чака решението на Конституционния съд за статута си на депутат, за да се включи отново в работата на Народното събрание.

„Това е второ негово решение, адекватен отговор на публичната реакция, след като отказа да встъпи в длъжност от уважение към тази реакция”, обясни още Местан.

„Да, кворумът зависи от „Атака”

В края на изключително напрегнатата пленарна седмица и провалената процедура за вот на недоверие заради липса на 121 регистрирани депутати в залата, Лютви Местан призна, че кворумът в 42-то Народно събрание зависи от партия „Атака”, но веднага уточни, че причина за това е „деструктивната роля на ГЕРБ”.

„Да, кворумът зависи от „Атака”, при тази деструктивна роля на Борисов и партията му, но това е волята на българския народ, който разпредели така силите”, заяви лидерът на ДПС.

Той обаче подчерта, че партиите, които подкрепят правителството, не са заявявали, че разчитат на „Атака” за кворума. „Защо не броите 97 гласа на ГЕРБ за кворума. Народното събрание се състои от 240 представители, задължение на всеки е да изпълнява функциите, вменени му от суверена”, аргументира се Местан.

„Моята парламентарна група всяка сутрин, освен колегите, които отсъстват по уважителни причини, е в Народното събрание. Разбирам, че при отсъствието на „Атака” и ГЕРБ, има проблем с кворума”, допълни той.

След въпрос за отсъствието на почетния председател на ДПС Ахмед Доган от пленарната зала в 41-я парламент, Местан направи разграничение между отсъствие, по уважителни или неуважителни причини, и присъствие без регистрация, каквато беше позицията на ГЕРБ на заседанията през миналата седмица.

„Да бъдеш в пленарна зала с всичките си 97 народни представители, при това когато заседанието се излъчва пряко по националните телевизии, това не е отсъствие”, декларира Местан.

По думите му, Бойко Борисов е „последният политик, който има право да бъде морален съдник за особената роля на „Атака” в 42-я парламент”. „В продължение на цяла година, особено след като РЗС и Синята коалиция оттеглиха подкрепата си, правителството на Борисов оцеля в три вота на недоверие именно заради явната подкрепа на „Атака”, припомни Местан.

Поведението на Борисов след изборите на 12 май председателят на ДПС коментира така: „Галеникът на политическата съдба разбра, че никой не плува вечно на гребена на всенародната любов”.

Стилистика и съдържание

В отговор на комплимента, отправен по-рано към него от бившия министър на културата Вежди Рашидов, че е един от добрите парламентаристи в този състав на Народното събрание, Лютви Местан подчерта, че „добрият парламентаризъм е въпрос на стилистика”, но изрази надежда да бъде оценен и в съдържателен план, а не само по „стилистиката, в която облича политическите си тези”.
„Добре е някъде да се опитваме да срещаме политическите си различия в името на общия интерес”, препоръча лидерът на ДПС.

Той отхвърли тезата, че кабинетът „Орешарски” няма да изпълни целия си мандат и ще се стигне до предсрочни избори, като обясни, че обвинението в нелегитимност на настоящия парламент би било критика към разпределението на политическите сили в него, а това е „въпрос от компетенциите на Негово величество избирателя”.

„Това би означавало да твърдим, че българските избиратели са сгрешили и трябва да отидат отново на вот. Дължим уважение за волята му и затова избрахме кабинета „Орешарски”, обясни Местан.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите