Лидерът на ДПС Лютви Местан допусна, че са възможни предсрочни избори, но изтъкна, че не го пожелава на управляващите.

„Не им го пожелавам, но може да се случи”, посочи Местан пред журналисти в парламента. Лидерът на ДПС за пръв път коментира ситуацията след оставката на правосъдния министър Христо Иванов и последвалите събития в Реформаторския блок, след като лидерът на ДСБ Радан Кънев открито заяви, че минава в опозиция.

„Струва ми се, че час по-скоро Реформаторският блок трябва да излезе от това състояние на двойственост - лидерът в опозиция, а партията във властта с един билюк министри”, подчерта Местан.

Той определи като проява на национален нихилизъм отричането на успеха на конституционната промяна.

Да се нихилира огромната крачка, която се прави с тази конституционна промяна, според него е проява на национална безотговорност и самоцелна политическа деструкция. Да изпаднеш в изолация с подобно политическо поведение е повече от естествено. Изолаторите се оказаха в изолация, отбеляза Местан.

Местан заяви също, че депутатите на движението са подкрепили това, което смятат за редно при конституционните промени и не смятат, че са постъпили грешно.

Той добави, от движението нямат апетити за управление в рамките на настоящия парламент.

Според него протестите в момента са естествена проява в едно демократично гражданско общество, но смисълът на представителната демокрация е на принципа на мнозинството, на преобладаващите настроения в обществото да осигурява балансите.

„Болшевизмът не е само ляв феномен, изглежда, че той е присъщ и на десните. Той е диктатура на малцинството. Когато една малка част от обществото, когато една малка политическа сила, била тя много широка коалиция, с 20-ина депутати, се опитва радикално и рекетьорски да налага собствените си виждания, пряко конституция и волята на основния субект на властта, ние сме изправени пред един безпрецедентен за българската политика десен болшевизъм, който не решава проблемите, а поражда конфликтите. Не му завиждам на г-н Борисов”, заяви още лидерът на ДПС.

Според него дебатите по конституционните промени и фактът, че оставката на министъра е била подадена преди приключване на гласуването на целия проект, показват, че целта на министъра и на онези части от РБ, които стоят зад него, не е била загриженост за съдебната реформа в нейната цялост. По думите на Местан "те са имали за цел не съдебна реформа, а персонална саморазправа с цел последващо персонално овладяване на съдебната власт".