С твърдението, че е бил на разговор, а не на разпит в прокуратурата, Бойко Борисов направи жалък опит да подмени въпроса за съдържанието на разговора с този за законността на записа. Такъв беше коментарът на лидера на ДПС Лютви Местан след 90-минутния престой на бившия премиер в Съдебната палата.

„Разговор може да е била формата на разпита, защото има разлика между езиковото понятие разговор и юридическата категория разпит. Има ясно определение що е то разпит и снемане на показания. Държавното обвинение разпитва,” аргументира се Местан, цитиран от БГНЕС.

Според него прокуратурата трябва да образува две производства за изтеклия разговор между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов – за незаконно подслушване и за съдържанието на незаконно записания разговор.

„Борисов реагира като ужилен, че го записват как задоволява малки и големи нужди, но е много снизходителен към подслушванията на Цветанов. В една правова държава при толкова ярки доказателства новината нямаше да бъде, че някой е разпитан, а че е задържан,” категоричен е Лютви Местан.

Лидерът на ДПС говори пред симпатизанти в Момчилград като част от предизборната обиколка на област Кърджали, където Лютви Местан е водач на партийната листа. Той говори почти изцяло на турски език, въпреки законовото ограничение предизборната кампания да се води само на български език.

„Месец май е месецът на ДПС, месецът на нашите герои, на нашата болка. Преди 24 години ние загубихме много наши братя и сестри, този площад помни и трагедията от 1984 г.,” с тези думи Местан припомни майските събития от 1989 г. и времето на мирните демонстрации срещу Възродителния процес.

„Правителството на ГЕРБ се оказа не просто провалено. Правителството на ГЕРБ се оказа престъпно, както сочат последните разкрития. То трябва да отиде в бунището на историята, защото вони на провал и на закононарушения,” заяви Местан от трибуната на митинга.

Според него България има нужда от нов премиер, който да залага на интелекта, вместо на инстинкта. „Не може да уволняваш хиляди високо компетентни и образовани кадри само защото не са от ГЕРБ и не са ти лично предани. И вместо тях, вместо 6 000 наши кадри, завършили в това число и в чужбина, в най-престижни университети, да назначиш силоваци с животински прякори и калинки с фалшиви дипломи,” допълни Местан.

„Момчилград не се уплаши от диктатора Тодор Живков, няма да се уплаши и от неговия бодигард,” заяви в заключение Лютви Местан.

По-късно Борисов отговори на лидера на ДПС с коментар пред агенция „Фокус”. „Местан той губи почва, защото вижда как в Кърджали, Смолян, Силистра, Шумен – смесените райони, хиляди и хиляди български мюсюлмани идват, снимат се, взимат си автографи, заедно с българските християни. Как помагаме и на джамии и на църкви. Как хората живеят и се разбират. Как вече няма страх. Как демокрацията навлиза в тези региони,” заяви лидерът на ГЕРБ.

Борисов допълни, че ГЕРБ не използва прокуратурата за предизборни цели. „Ние се стараем да облекчим живота на хората, а не – да политиканстваме кой къде и как е бил на разговор,” подчерта той.

„Смятам, че на никого не съм длъжен да обяснявам кой идва в моя роден дом. Заедно с това - не се интересувам кой ходи в сараите на Ахмед Доган, въпреки че това би било доста любопитно и интересно,” каза Бойко Борисов, след като припомни случая за самоубийството на Ахмед Емин – шеф на кабинета на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация