Няма нищо по-естествено от това ДПС като либерална партия да подкрепи яркия либерал Соломон Паси за кмет на София, заяви Лютви Местан на пресконференция край Кърджали.

Лидерът на ДПС каза това с уговорката, че няма за цел да се бърка във вътрешно-партийни предизборни ходове, за да не бъде уличен за това, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Паси единствен, но като личност, издигна глас за евро-атлантическата ни интеграция, той е един от символите на евроатлантизма в България, коментира Местан. Той допълни, че ДПС ще излезе с позиция за номинацията на Паси едва, когато тя стане факт.

Струва ли си да коментираме този политик, той знае три думи и ги повтаря, каза Местан по повод определението на Радан Кънев за него като "конферансие на съпротивата". Реформаторите са погълнати от Валери Симеонов и национал-популизма, не мога да ги различа като език и послания, каза отново той.

Запитан за значението на наслова на последните възпоменателни митинги "Заедно срещу омразата", Местан поясни, че това е призив към всички системни партии от демократичния спектър за заедност с ДПС и подчерта, че не само у нас, а и в цяла Европа има тежка криза на толерантността.

Не ми е възможно да причисля Реформаторския блок към системните партии, те са асимилирани от национал-популизма, посочи лидерът на ДПС. Той подчерта, че партията му подкрепя изцяло позицията на Реформатори за обследване и огласяване на пълната истина за рухването на КТБ и намекна, че не в ДПС ще има смутени и изобличени.

"Българският парламент не прие декларация за арменския геноцид, а решение със силата на законов акт, проектът за който бе внесен от партия Атака. С историческите факти не може да се законодателства и ние не пожелахме да бъдем част от това, затова напуснахме пленарната зала преди гласуването така, както и при обсъжданията за подобен акт по отношение на Батак", заяви Лютви Местан.