Цялото ръководство на Комисията за финансов надзор ще отговаря за дейността на органа и по-специално за надзор на пенсионните осигурителни дружества. Това обяви пред Фокус шефът на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова от ГЕРБ.

Според нея КФН е нашумяла в медиите „във връзка със сериозните медийни изяви на собственика на една медийна група” (вероятно се визира Иво Прокопиев, чийто „Капитал” получи рекордна глоба, след като комисията на Стоян Мавродиев реши, че седмичникът е опитал да извърши пазарна манипулация по време на банковата криза – б.р.).

Стоянова заяви, че атаките срещу комисията и нейния председател са започнали още по време на фалита на КТБ.

„За мен наистина е странно защо се съсредоточават атаките към КФН, по отношение фалита на КТБ, вместо към банковия надзор или към одитора KPMG, но явно такава е мотивировката на въпросния шеф на тази пресгрупа”, каза Стоянова

Припомняме, KMPG „на косъм” запази лиценза си след гласуване в Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, която е независим орган, но е създадена като второстепенен разпоредител на бюджета към КФН.

Много по-резонно, според нея, е да се повдигне въпроса каква е отговорността на банковия надзор за КТБ, от колкото за КФН. Менда Стоянова изтъкна, че не смята, че в Комисията по банков надзор има някакви проблеми.