Нова сграда получиха Специализираният наказателен съд и Специализираната прокуратура от Министерския съвет днес. Става дума за имота на „Алескандър Стамболийски” 82 в София, където до 2010 г. се помещаваше Софийската техническа гимназия.

Учебното заведение, открито през 1883 г., през годините на социализма функционира под името „техникум Сталин”, за да бъде закрито поради липса на ученици през 2010 г. Сградата му първо беше дадена на Софийския университет, а след това отиде в болница „Лозенец”, където се обучават студентите на СУ по медицина с идеята да се използва за предклинично обучение.

От днешното решение на МС се разбира, че в крайна сметка и за бившата Правителствена болница обектът в центъра на София е с отпаднала необходимост и затова е даден на Висшия съдебен съвет.

Така в крайна сметка той стига до спецсъда, който в момента се помещава в бившия комплекс на ДАНС на улица „Черковна”, като отиде там през 2011 г. след скъп ремонт на помещенията. По-рано през тази година за магистратите, които се занимават с организирани престъпни групи, терористи и корумпирани държавни служители, беше осигурено допълнително пространство – Държавната комисия за сигурността на информацията се изнесе от сградата.