Организацията на матурите по български език и литература вчера беше добра и предотврати масово преписване. Няма изтичане на теста, нито на темата или автора за последния въпрос. Некоректно е да се каже, че матурата е изтекла. Това заяви министър Меглена Кунева в поредната година, в която национални медии се снабдиха с отговорите за зрелостния изпити.

По-рано през деня, нейният заместник Диян Стаматов обясни, че виновен за теча на информация за изпита по български и литература вчера, може да е ученик или учител.

За нарушения се преглеждат всички записи от камерите в класните стаи по време на вчерашната матура. На нея се явиха 50 хиляди зрелостници. Десетки работи бяха анулирани заради установено преписване.

Тя коментира, че за изтичане би могло да се говори, ако в ранните часове на деня стане известен изтегленият автор. „Никой в най-смелите си предположения не намекна дори за „Гераците“, посочи тя. Тя поясни, че и в двете медийни разследвания, за които са сигнализирани прокуратурата и икономическа полиция, отговорите се получават на телефоните на журналистите след 10-10:30 часа.

„Един добър ученик може да реши теста за 30 минути. Още 30 или 40 минути трябват за „Гераците“. За това време може да се приключи целият тест, учениците да излязат след 9:00 часа и тогава вече може да се появи информация извън изпитните зали. За съжаление това не може да се предотврати”, обясни министърът.

Меглена Кунева изтъкна обаче, че министерството е успяло да попречи тази информация да се върне обратно в изпитните зали, а това е и основната цел на засилените мерки и видеонаблюдението.

Тя посочи, че са прибрани допълнителни мобилни телефони още преди да се използват. По думите й с раздаването на черни химикалки на зрелостниците, с прибирането на телефоните не само на ученици, но и на квесторите, е дадена много силна гаранция.

Според министъра най-чистият начин е матурите да се правят на модули и министерството ще опита да го направи догодина, за да може учениците да са подготвени за този вариант: „Приключваш модула, залепяш плика и го предаваш”.