Меглена Кунева обещава "нов обществен договор" между бизнес, държава и родители
Вицепремиерът обяви, че за некачествено висше образование не трябва да се наливат държавни пари
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Меглена Кунева
Снимка: БГНЕС

Подготвя се цялостен Закон за професионалното образование и обучение. Това съобщи днес във Варна министърът на образованието Меглена Кунева, цитирана от БТА. По думите й проектът ще е готов до края на годината.

„Законът ще бъде всъщност нов обществен договор между бизнеса, държавата и родителите”, обясни Кунева. Според нея той трябва да бъде с хоризонт поне 10 години и да издигне престижа на професионалното образование в обществото.

В момента ние правим реформа в образованието, но в условията на много стриктна бюджетна дисциплина, каза още министърът. По думите й промените се извършват по възможно най-щадящия за децата начин.

Кунева уточни, че вече се работи по новите учебници за втори и шести клас, както и по плановете и програмите за обучение.

Необходими са реформи и във висшето образование, каза още министърът. По думите й това не означава да се намалят парите за университетите, а да се повишат изискванията за качеството на обучението.

„Завършването на ВУЗ трябва да бъде поставено на абсолютно нова основа и дипломата да е гаранция за качествено образование”, посочи Кунева. Според нея, ако това не е така, е редно висшето училище да не получава държавна поръчка.

Тя посочи, че не е възможно в един университет да се изучават всякакви дисциплини и обучението по всички да е достатъчно добро. Кунева допълни, че автономията на ВУЗ-те не е свързана с получаваните от тях бюджетни средства, а това е начин, по който държавата може да налага правила за качество но обучението.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре