Лидерите на ГЕРБ и Реформаторския блок поискаха сегашният Висш съдебен съвет да подаде оставка. Депутатите от управляващата коалиция подготвят в парламента декларация, с която настояват членовете на кадровия орган да се оттеглят.

Според Кунева „това е призив към морален акт”. „ВСС прави политика, не просто правораздава. Те правят политика с решения”, допълни Кунева.

Според Меглена Кунева цялостното управление на съдебната система е загубило репутацията си. „Ако българското общество няма доверие в това, че има добро правораздаване и то върви в правилната посока, то тогава правителството на съдебната власт трябва да даде отговор”, смята Кунева.

Според Кунева Висшият съдебен съвет е можело да приеме правила за прозрачност, по които да общуват с изпълнителната власт след смс скандала. По думите й членовете на ВСС трябва да преценят и да решат могат ли да направят една крачка назад и да покажат, че се вслушват в общественото мнение.

 „Трябва да сме наясно, че ВСС са тези, които могат да вземат това решение ако поискат, след като разгледат хладнокръвно могат ли да работят или да направят нещо друго”, допълни Кунева.

Антикорупционният закон и докладът на Европейската комисия

Смятам, особено след това, което излезна в пресата от доклада на ЕК, че ще се намери достатъчно чувство на отговорност, за да може законът да се приеме, каза Кунева.

Меглена Кунева каза, че вече е започнала разговори с парламентаристите, за да разбере каква е подкрепата за антикорупционния закон. „Законът е готов като текст, съгласуван е много пъти с различни експерти, смятаме че имаме много домър текст”, допълни тя.

Лидерът на ДБГ подчерта, че най-важно е това да бъде независимо звено. „Аз се шокирах, когато казаха, че искам да направя този закон зависим от властта”, допълни Кунева.

По повод последните трусове в Реформаторския блок и излизането на ДСБ в опозиция, Меглена Кунева каза, че тя се чувства като човек, който работи и може да доведе до резултат определен обем от работа.

„Ако не беше Реформаторския блок, нямаше да се говори с тази интензивност за промените, свързани със съдебната система”, допълни Кунева.