Лидерите на СДС и ДБГ, ключови фактори в Реформаторския блок и министри в правителството Меглена Кунева и Божидар Лукарски влязоха в оправдателен режим пред премиера Бойко Борисов на днешното правителствено заседание, след като преди два дни друга партия от дясното обединение – ДСБ, поиска оставката на транспортния министър Ивайло Московски.

От стенограмата на заседанието става ясно, че в момента, в който министър-председателят повдига въпроса, първо Кунева подчертава, че искането е „не от Реформаторския блок, а от една партия”, а Лукарски бърза да поясни: „От ДСБ, г-н премиер”.

„Тъмносините” аргументираха позицията си с това, че Московски не е упражнил нужния контрол над подчинените си, изградили междувременно стройна схема за купуване на шофьорски книжки и изнудване на превозвачи.

„Да се иска оставката на Московски затова, че сме проявили политическа воля и сме разбили тази корупционна схема, не го приемам. Защото това означава, че ако утре започне операция в някое от вашите министерства или агенции, вие да не съдействате и да предупредите, едва ли не, екипите си под претекст, че някой ще ви поиска оставката”, казва по този повод Борисов днес.

Лукарски пояснява: „Уважаеми господин премиер, оставката на министър Московски никога не е стояла на дневен ред в Реформаторския блок. Аз му го казах и на него”. „Виновни”, според лидера на СДС, са „определени депутати, които се изявяват като самостоятелни бойни единици”.

Кунева не пропуска да припомни, че на последната среща за консултации по Механизма за сътрудничество и проверка е дала за пример „това, което направи министър Московски да бъде разбита корупционната схема”.