Меглена Кунева видя отмъщение в скандала с европарите в МОН
Тя нарушила правилата на европрограма „Наука и образование”, за да я спаси
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    10
меглена кунева, кунева
Снимка: btvnovinite.bg

Бившият вече образователен министър Меглена Кунева видя в скандала със спрените европари в МОН отмъщение и желание да бъде уязвена. Тя уточни, че спрени пари няма, а впечатление прави концентрацията на атаки върху министри на реформаторския блок.

Еврокомисията отрича да е спирала български фондовеКомисията е в постоянен контакт с българските власти

Причина за проверките на ЕК и възможността да бъдат спрени плащания тя прехвърли към тогавашния зам.-министър Николай Денков и Иван Модев, който е бил ръководител на управляващия орган. По думите й те са архитекти на подхода за изпълнение на програмата и в частност проблемният аспект - в областта образование винаги да се търси НПО, за да изпълнява задачите на програмата.

Кунева обясни, че тя е спряла договорите с НПО-тата, защото се е усъмнила в честността им и така е поела тежестта на програмата. Това е и концентрацията на власт и финансиране, което ЕК вижда като повод за загриженост по повод програмата.

Тя даде пример с ромски проекти, чийто изпълнители са организации, които са регистрирани буквално месец по-рано и МОН не е проверил това. "Аз спрях тези догори и не ги сключих. Смущаващото е, че три от тях са регистрирани на един адрес месец преди програмата да започне. Единственото, което можех да направя е да поема тежестта на управляващия орган”, обясни тя.

Целият шум се вдигна защото някой не иска да носи отговорност, заяви тя и добави, че за решението си е уведомила и министъра по еврофондовете Томислав Дончев и самата ЕК. Според нея ако беше допуснала тази измама, то ОЛАФ е щяло да се намеси и да се налага да се връщат 1,5 млн. лв.

Кунева е категорична, че решението й да не участва в депутатските листи няма нищо общо със скандала с програмата.

Меглена Кунева: Няма да се кандидатирам за депутатОставам в политиката, но давам шанс на млади и компетентни хора, заяви лидерът на ДБГ

Думите на Бойко Борисов с негативна нотка към работата й тя коментира, че не знае подобно нещо и в „предизборна кампания човек казва странни неща, надявам се да не се кае, била съм лоялен член на това правителство”. 

  • 0
    10
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре