Над 40 000 българи ще опитат късмета си на местните избори след по-малко от месец. Както всеки вот, и този път на плакатите се появиха и по-любопитни лица.

Далеч отвъд границите на Карнобат стига славата на Чавдар Вълев от ГЕРБ. Общинският съветник, който има охранителен бизнес, обяснява своята характерна за началото на 90-те визия с дерматологичен проблем (заради който не се е бръснал) и такъв с очите (заради който е с тъмни очила на плаката си).

Антоанета Лазарова e кандидат за кмет на село Гагaница. Не разбрала, че с прическата си станала звезда във виртуалното пространство, защото в селото й интернет няма.

“Става въпрос за моята визия, това е моето лично време, сутрин за половин час. От 40 години съм с тази физиономия, която на много от хората не се харесва, но аз се чувствам добре, удобно се чувствам с нея, отделям половин час”, коментира тя.

Стоян Тончев от Поморие иска да стане част от местния парламент. На плакатите си се бори с мафията, изобразена като октопод.

Той знае, че е популярен в интернет и внимава за сигурността си: „И платени репортажи и статии – избийте си го от главата, че някой може да обърне общественото мнение срещу мене. И да бъдат много внимателни да не ми се случи нещо. Защото скандалът ще бъде международен”

Войводата Първан Тошев от Световрачане няма Facebook и не знае колко е известен: “Не знам, но ще проверя, има кой да ми докладва още довечера накъде вървят нещата”.

Златно минало

До пенсия 66-годишната Антоанета работи в сферата на застраховането и туризма. В биографията си е записала, че е работила във "ВИС". В този период трябвало да ходи с охрана, но тя отказала.

Преди 6 години се връща Гаганица и се занимава с музика: "Аз се гордея с фолклорна група "Златица", която носи името на нашата река, която минава през селото. Последните 6 години групата постигна значителни успехи. Участвахме в Международния фестивал "Александър Македонски" в Скопие, където момичетата - така казвам аз на самодейките, които участват в групата; те са възрастни хора, но за мен са момичета, те са запазили бодрия си дух и се гордея си тях; но във фолклорния фестивал, исках да кажа, в Охрид, Македония, те разплакаха македонската публика”.

Много работни места е сменил и Първан Тошев: „От 59-та година съм секретар на комсомола в селото, председател на училищно настоятелство, председател на земеделска кооперация (...) Няма длъжност, която да не се плаща и да не съм я заемал. Помагал съм на бедните хора с каквото мога - дали било за лекари, дали било за станции, трудно се намираха карти... За сливенски минерални бани беше нещо страшно да се намери карта, но приятели, познати, връзки...”.

Гордее се, че е помогнал за това селото му да стане образцово през 1974 г.

Само визия?

Кандидатът за общински съветник в Поморие завършил Публична администрация, сега следва право. Прободеният октопод от плаката не бил жестокост към животните, а метафора.

„Децата виждат всеки ден убийства, виждат наводнения, виждат как просяците по улиците, виждат безработните, виждат гладните, колко човека се самозапалиха, колко човека се обесиха в България, колко заминаха от тази държава”, казва той.

Антоанета Лазарова е решена да печели избиратели не с визията, а със сърцето си: "Аз съм далеч от мисълта, че визията на един човек може да влияе на хората. По-скоро съм склонна да вярвам, че визията - специално моята визия - влияе неблагоприятно. Защото хората в селата - може би от липса на време, може би от прекалено упорития труд, който са полагали - не са имали време да обърнат внимание на себе си. Това го казвам с огромна болка и съжаление, защото това съм наблюдавала и в моите родители, в моята майка. Визията за мен не е важна, важно е онова, което има вътре в човека, важно е неговото съдържание, неговото убеждение, неговият смисъл, който той влага в собствения си живот. ..Духът и принципите! .. По-важно е това, което човек в себе си като заряд.

Кандидатът за кмет на Световрачане пък е горд, че съгражданите му го познават по мустака: „Аз мустаците не съм ги бръснал откакто съм! Нито веднъж. но тук няколко години викам - ще ги направя по-сериозни, защото подражавам на революционерите, на войводите. И като кандидатствах в комсомола казах, че съм вдъхновен от идеите на Ботев и Левски”.

Тошев се гордее с пистолет, наследен от дядовците му – от 1873 г.

За разлика от Гаганица, където интернет не е на мода, в Бургас общински съветници залагат на модерното. Цяла листа с кандидати за общински съветници си прави селфи снимки.

„Паспортните снимки за предизборни плакати са отживелица, ние сме свежи хора, истински хора със своите емоции и е нужно да покажем емоции на самата снимка”, коментира д-р Георги Митев.

Мнението на специалистите

„Твърде много ексцентричност виждам. Може би е добре все пак странностите да не са повече от обичайното за масата от хора, защото изборите не са шоу, колкото и да приличат понякога”, коментира в студиото на „Тази сутрин” психиатърът д-р Цветослава Гълъбова.

Модният експерт проф. Любомир Стойков определи видяното като „типичен случай на художествена самодейност”, породен от липса на пиари и имиджмейкъри. Той различни 3 вида кич – ретро, фолклорен и модерен.

Стойков подчерта, че макар на естетическо ниво това да е „един ужас”, по-важното е дали вече привлякъл вниманието, кандидатът ще успее да предложи идеите си на хората. Той припомни стария девиз в политическата реклама: „Важното е не червейчето да се харесва на рибаря, а на рибата”.

Социологът Юрий Асланов посочи, че в много случаи е по-добре да се въвлечеш в скандал е по-добре, отколкото да останеш незабелязан. По думите му сериозните учебникарски представяния не правят впечатление и това е проблем на деградацията на обществото ни.

„Хората много отдавна не гласуват за идеи и платформи, те гласуват за образи и личности”, подчерта той.

  • Административният съд в София потвърди избора на Йорданка Фандъкова
  • Съдът обяви изборите в Пловдив за законни
  • Съдебната битка за Пловдив продължава
  • В добрички съд броят недействителните бюлетини от вота
  • В няколко града гледат дела за касиране на местния вот
  • Оставки в софийското БСП след местния вот
  • Съдът гледа делото за изборите в Благоевград
  • Битката за местната власт се мести в съда
  • Протестите срещу кмета на Семчиново продължават
  • БСП ще иска касиране на изборите в част от градовете